Майкл Френсіс Атья (Michael Francis Atiyah) був британським математиком, сером та лауреатом премій Абеля і Філдса, відомий своїм внеском у алгебраїчну геометрію і топологію, він помер сьогодні у віці 89 років, як повідомляє N+1.

Математик, який здивував світ двічі, відзначає ювілей

Майкл Атья народився в 1929 році, а з 1962 року був членом лондонського Королівського товариства, з 1990 по 1995 рік займав там посаду президента. Він був найбільш відомий завдяки своєму внеску у розвиток топологічної теорії, а також завдяки доведенню теореми про рівність індексів — теорема Атья-Зінгера. Крім чистої математики, Атья був захоплений і теоретичною фізикою — відомі його роботи в галузі загальної теорії відносності та квантової теорії.

Популярні новини зараз
ТЦК дав чоловікам 60 днів: повідомити обов'язково На школи тепер чекають масові перевірки: батьки домоглися свого В Україні змінюють правила виплат для ВПО: потрібно принести один документ Це вже законно: співробітникам ТЦК дозволили робити це під час вручення повістки
Показати ще

NASA назвало дослідницький центр на честь геніального математика

Майкл був удостоєний безлічі нагород, включаючи Филдсовскую премію 1966 року, а також Премію Абеля 2004 року Медаль Королівського товариства 1968 року. Крім цього, він був зведений в лицарі у 1983 році, а в 2001 році став кавалером французького ордена Почесного легіону.

Нагадаємо, що французький математик безкоштовно вчитиме киян квантовій фізиці. Він планує розпочати навчання вже цього літа. Мова викладання - англійська.

"Буду давати пробні уроки у різних місцях. Орієнтуватимусь на зацікавлення аудиторії. Тиждень це буде чи кілька місяців - залежить від моєї можливості перебувати в Україні", - цитує Сильвена Пуар'є "Вечірній Київ". За його словами, акцент буде на геометрії, квантовій фізиці, лінійній алгебрі, тензорах та теорії відносності.

Як повідомляв раніше "Знай.uа", математики знайшли новий спосіб розрізати піцу. Математики придумала декілька нових способів, які дадуть змогу розділити популярне блюдо на рівні частини. Джоела Хедлі і Стівена Ворслі зацікавило питання, чи можна її розрізати, але при цьому не вдаючись до традиційного методу. З його допомогою проводять прямі лінії від центру піци до країв.

Також "Знай.uа" писав про те, що померла легендарна правозахисниця.