У шахтах Демократичної республіки Конго видобувається 60% кобальту, який використовується для виготовлення батарей різноманітних гаджетів. Велика кількість смартфонів у світі працюють завдяки "дітям-рабам", пише видання Sun.

Як оцінюють експерти, близько 40 тис. дітей працюють у жахливих умовах на шахтах 12 годин на день, отримуючи лише 2 фунти (72 гривні) за зміну. Дітей, найменшим з яких лише шість років, б'ють, поки вони дістають з землі кобальт, життєво необхідний компонент літій-іонних батарей.

Відомо, що деяких дітей навмисно змушують вживати марихуану та копати тунелі завглибшки до 30 метрів в імпровізованих шахтах та годинами працювати в чорних вузьких проходах, в яких неможливо встати на повний зріст.

Популярні новини зараз
Нова війна, тепер космічна: астрономи розповіли, як НЛО прилетять боротися за воду Виняток із правил: хто з українців може законно не платити за доставку газу Фруктів не наїмося: який дефіцит чекає Україну Доїхати на роботу і назад – вже не по кишені: проїзд у маршрутках дорожчає
Показати ще

Також, за інформацією видання, вже були нещасні випадки, коли велика кількість дітей гинула після обвалу таких тунелів.

До всього іншого, діти ризикували вдихати токсичний пил кожен раз, коли вони знаходилися в шахтах.

"Під час свого першого робочого дня я мусив швидко вивчити свої функції, бо інакше мене били. В нас не було жодного захисного спорядження чи одягу, навіть масок чи окулярів. Навколо була велика кількість охоронців, які били нас кийками, якщо ми погано працювали. Також вони цькували на нас собак", - розповідає один з колишніх "шахтарів".

Видання зазначає, що велика кількість шахт належить китайським компаніям, які потім продають кобальт світовим гігантам на кшталт Apple. Міжнародні організації, зокрема, Amnesty International, закликають виробників гаджетів вплинути на постачальників та зробити все необхідне для з'ясування ланцюга постачання, аби змінити ситуацію в ДР Конго на краще.

"Зараз бум на кобальт. Робота в шахтах збільшиться, оскільки зростатиме попит на кобальт для виробництва електрокарів. Але дітям потрібно повернутись до школи, а робітники мають отримувати справедливу платню", - цитує правозахисників Sun.

Нагадаємо, з 40 річного рабства звільнили британського чоловіка. Він проживав у нелюдських умовах. Починаючи з 18 років британець жив на звалищі, харчувався різними недоїдками.

Як повідомляв портал "Знай.uа", в Запоріжжі затримали молоду дівчину, яку підозрюють у продажу жінок і неповнолітніх дівчат у сексуальне рабство за кордон.

Також "Знай.uа" писав, дочку правителя Дубая Латіфу аль-Мактум знайшли після другої втечі закордон. Нині дівчина проходить психіатричне лікування.