Щорічно природні поглиначі вуглецю, до яких належать ліси, забирали з атмосфери більшу частину вуглекислого газу, створеного людською діяльністю. Однак через зростання температури в тропічних регіонах Тихого океану в цьому році рослин і дерев поменшало, результатом чого стало зниження темпів очищення атмосфери.

З цієї причини учені заявляють, що за підсумками 2019 року забруднення повітря вуглекислим газом буде більш інтенсивним, ніж у минулому році, про що повідомляє BBC. Дослідницька обсерваторія в місті Мауна-Лоа на Гаваях з 1958 року постійно слідкувала і контролювала хімічний склад атмосфери. За час спостережень вчені зафіксували підвищення концентрації СО2 у повітрі на 30%. Цьому виною вирубка лісів і використання викопних енергоносіїв. Крім того, стверджується, що це значення стане ще вище, якщо ґрунт, ліси і моря не будуть поглинати половину від того, що людство викинуло в атмосферу.

Активність природи безпосередньо залежить від сезонів. У літній час рівень СО2 в повітрі знижується, оскільки зелені дерева і рослини поглинають більше газу, поки ростуть. Взимку, коли листя немає, рівень вуглецю в атмосфері, відповідно, збільшується. Але якщо температури перевищують норми, а клімат більш сухий, ніж звичайно в теплу пору року, то рослини і дерева ростуть повільніше і шкідливих газів поглинають менше. Події, пов'язані з атмосферним явищем Ель-Ніньо в Тихому океані, маю особливий вплив на процес самоочищення.

Популярні новини зараз
Комунальники встановлюють нові тарифи з 1 травня: кому приготуватися до подорожчання Українці можуть залишитися без опалення та гарячої води: комунальники попередили про ризики Одні поїдуть, інші не доживуть: як зміниться Україна у найближчі 15 років Життя стане солодшим без цукру: в Україні супермаркети оновили ціни на сіль, майонез та кетчуп
Показати ще

Кріс Джонс, співробітник Метеорологічної служби Великобританії розповів: "Нагрівання поверхневих морських вод триватиме ще кілька місяців, що призведе до вегетативної реакції. По всьому світу це тепло має різний вплив. В деяких місцях стає тепліше і сухіше, через що відбуваються лісові пожежі. У тропічних лісах, наприклад, скорочується природне зростання".

У службі зазначили, що подібні ефекти скорочують поглинання вуглекислого газу рослинами. З цієї причини його кількість в атмосфері за підсумками року становитиме 2,75 частин на мільйон, що значно вище, ніж у 2018. Як вважають вчені, в 2019 рівень СО2 в атмосфері стане найвищим за всі роки спостережень. Світу при цьому необхідно зворотнє, а саме зниження парникових газів в атмосфері.

Нагадаємо, раніше наголошувалося, що погода в лютому приготувала українцям неприємний сюрприз.

Як повідомляв портал "Знай.uа": ьойовики на тимчасово окупованих територіях борються з українськими номерами на авто, відганяючи їх на штрафмайданчик.

Також "Знай.uа" писав, що в Україні спостерігається постійне збільшення вартості м'ясного кошика.