Військова прокуратура почала перевірку за фактом масового зараження ехінококоз вихованців ульяновського Суворовського військового училища. Про це повідомив військовий прокурор Ульяновського гарнізону Максим Нечухаев.

На даний момент аналізи взяті у 685 курсантів та працівників училища. Усього їх вісім. Симптоми захворювання виявлено у 25 осіб. З-за хвороби під загрозою їх подальша кар'єра, повідомляє "Радіо Свобода".

Повне обстеження медики обіцяють закінчити 6 лютого.

У свою чергу, мати одного з курсантів Надія Хитрова повідомила, що паразитами заразилися 30 хлопців і троє офіцерів. У трьох учнів "хробаками з'їдено по одному легкому". За її словами, батькам хворих повідомили, що їх діти тепер інваліди.

  • В неділю на сайті Міністерства охорони здоров'я Ульяновської області з'явилося повідомлення про те, що у курсантів місцевого Суворовського військового училища лікарі виявили ехінококоз – паразитарну хворобу, викликану стрічковими черв'яками. Захворювання також знайшли біля одного працівника кухні. Симптоми виявили, коли в обласну дитячу клінічну лікарню відправили перших учнів з підозрою на легеневу патологію.
  • У понеділок в регіональному Моз пройшов брифінг, на якому головний дитячий інфекціоніст відомства Олексій Смолін озвучив можливу причину масового зараження. За його словами, "воно відбувається при пиття забрудненої води та вживанні в їжу термічно необроблених продуктів харчування". Раніше керівництво Суворовського училища запевняв, що захворювання, яке не передається від людини до людини, не пов'язане з організацією прийому їжі та умовами проживання, а проведена міжвідомча перевірка ніяких порушень санітарних норм не виявила. В училищі також припустили, що хвороба передалася від тварин, від яких саме – керівництво не уточнило.

    Популярні новини зараз
    Одні поїдуть, інші не доживуть: як зміниться Україна у найближчі 15 років "Нафтогаз" попередив усіх: потрібно встигнути до 25 квітня Подорожчання майже на 40%: українців чекає "сюрприз" у платіжках Німеччина вводить суворі обмеження: як це вплине на українців
    Показати ще
  • За словами завідуючої кафедрою інфекційних та шкірно-венеричних хвороб Ульяновського державного університету Любові Кисельової, віковий діапазон хворих великої – це курсанти з 5-го по 11-й клас. У них виявлені кісти в легенях і печінці, які повільно ростуть, проте, як запевнила Кисельова, ознак ускладнень ні в кого з хворих немає. Вона також зазначила, що "джерело інфекції поки незрозумілий, і складно говорити – одномоментне це було зараження". У будь-якому випадку, на лікування курсантів може піти від трьох місяців до року. На ранніх стадіях ехінококоз лікується таблетками, в запущених випадках може знадобитися оперативне втручання. За словами Кисельової, "поки не можна говорити, зможуть хворі суворовці продовжувати військову кар'єру".
  • У свою чергу депутат Держдуми Олексій Курінний, лікар-хірург за фахом, два роки пропрацював у Законодавчому зборах Ульяновської області, написав на своїй сторінці в соціальній мережі "ВКонтакте", що "санітарно-епідеміологічна комісія області, яка мала засідати в неділю ввечері, була скасована". За словами Курінного, багато батьків в стані паніки: вони приїжджають з інших міст, забирають своїх дітей і обстежують їх самостійно". Депутат зазначив, що, за його враженням, "проблему намагаються "локалізувати" і не допустити федерального скандалу", ніж "зацікавлені і Міноборони, і обласна влада". У деяких постраждалих, за даними Курінного, "має місце осередкове ураження головного мозку". "Якщо це дійсно ехінокок, про військову кар'єру багатьом з хворих доведеться забути", – підкреслив він, додавши, що "такого масового, локального і масивного зараження цією хворобою ще жодного разу не фіксувалося".
  • Курінний також зазначив, що паразит потрапляє в організм в переважній більшості випадків з їжею, тому говорити про якесь масове контакті хлопців із зараженою твариною або недотриманні суворовцями правил особистої гігієни, як про причини виниклої хвороби, "абсолютно неправильно". З огляду на організований характер харчування, мова, на думку Курінного, повинна йти або про недбалість (наприклад, "використання недоброякісних продуктів, або неналежної їх обробці, або забруднення на етапі приготування"), або про "диверсії".

  • Видання The Moscow Post стверджує, що поставками харчування в Суворовське училище займалася ульяновська компанія "Торговий дім – СПП", що належить екс-заступника голови уряду Ульяновської області і одного губернатора регіону Дмитру Рябову. Як зазначає ЗМІ, фірма "захопила ринок соціального харчування в Ульяновську". Директор "ТД СПП" Сергія Кондарев, коментуючи зараження курсантів Суворовського училища, заявив, що контракт на поставку продуктів закінчився у фірми 15 грудня минулого року. Виходячи з інкубаційного періоду ехінококозу, а також того, що хвороба часто протікає безсимптомно і протягом довгого часу може бути не виявлена, The Moscow Post припускає, що Кондарев намагається "зняти відповідальність зі своєї компанії".

  • У березні 2018 року газета "Комерсант" повідомила, що "ТД СПП" був запідозрений у картельній змові – відповідне звернення в регіональну антимонопольну службу зробив депутат Держдуми Антон Гетта. Перевірка тривала п'ять місяців, проте за її підсумками УФАС не виявила ознак картелю. У липні перевірку продовжили вже співробітники головного офісу ФАС. У матеріалах було зазначено, що весь ринок соціального харчування Ульяновська фактично поділений між двома компаніями – "Альтернатива" і "ТД СПП", а також афілійованими з ними фірмами. ФАС зазначала, що з 2015 по 2017 рік на ринку було проведено 437 торгів на суму 3 мільярди 672 мільйони рублів. З них "Альтернативі" і "ТД СПП" дісталося контрактів на 3 мільярди 636 мільйонів. Результати перевірки стали підставою для возбужденияуголовного справи, за якою учасникам картельної змови загрожувало до 6 років позбавлення волі. Проте офіційні звинувачення досі нікому не пред'явлені.
  • У грудні 2018 року стало відомо, що "ТД СПП" виграв аукціон на організацію харчування у воронезьких школах, отримавши контракт на суму понад 150 мільйонів рублів. Батьки учнів місцевої школи №103 написали звернення прокурора області, в якому стверджували, що приготуванням їжі в установі займаються "не мають спеціального медичного обстеження і щеплень" люди, а їжа подається "холодної і несмачною", з-за чого діти "змушені харчуватися у буфеті". Видання "Аргументи і факти" призводило відгуки користувачів соцмереж про якість харчування у школі №103. Виходячи з них, дітям подавали "кашу, схожу на клей", "омлет сірого кольору" та "холодні макарони з застиглим зверху не те маслом, не то сиром".

  • За підсумками публікацій у ЗМІ Дмитро Рябов подав позов про захист честі та ділової репутації. В "ТД СПП" всі звинувачення у постачанні неякісного харчування списують на підступи конкурентів.
  • В кінці 2018 року ЗМІ повідомляли про масові випадки захворювання на дизентерію в московських дитячих садках, які продукти харчування поставляла компанія "Конкорд", що належить "кухареві Путіна", петербурзькому бізнесменові Євгену Пригожину. Спалахи дизентерії були зафіксовані як мінімум у дев'яти закладах. Батьки створили в соцмережі "ВКонтакте" спільнота "Дизентерія в дитячих садах Москви", де стали ділитися інформацією про випадки захворювань. Судячи за повідомленнями в групі, рахунок дітей підхопили кишкову інфекцію, йде на сотні.

Нагадаємо, може джанк-фуд викликати звикання.Картопляні чіпси, піца, морозиво і картопля фрі, входять у десятку найбільш "викликають звикання" продуктів.

Як повідомляв Знай. ua, зніме головний біль, кашель вилікує і вижене тарганів: розкрито чудо-властивості популярної спеції. Також це засіб відмінно бореться з домашніми шкідниками.

Знай. ua писав, що обережно, сметана, сир і морозиво: як в домашніх умовах виявити пальмову олію. Продукт надзвичайно дешеві і, як вважають дієтологи, досить небезпечний.