Кібератака стала причиною наймасштабнішого в історії Венесуели відключення електроенергії, заявив у суботу міністр інформації країни Хорхе Родрігес.

В ефірі венесуельського телебачення він пояснив, що атака, по всій видимості, була проведена США.

"Атака була спрямована на Автоматичну систему контролю ГЕС "Гурі", - зазначив міністр. Він пояснив, що система контролює процес вироблення електроенергії. Коли стало ясно, що відбувається кібератака, і що систему намагаються контролювати хакери, ГЕС з міркувань безпеки припинила роботу. Це, за словами Х. Родрігеса, і призвело до "блекауту", який охопив майже всю територію країни.

Популярні новини зараз
Хто з українців залишиться без пільг у 2024 році Заплатите від 17 000 до 51 000 грн: українців попередили про штрафи з 1 квітня Відвикайте від опалення: українців просять зробити це до вимкнення, щоб не постраждати Готуйте документи: "Укрпошта" розпочинає виплати до 3 тисяч гривень
Показати ще

Міністр підкреслив, що "Гурі" виробляє 80% електроенергії, споживаної у Венесуелі. Він запевнив, що президент країни Ніколас Мадуро керує роботами по відновленню електропостачання. Глава держави також відстежує ситуацію в лікарнях, де через відсутність електрики життя пацієнтів може бути в небезпеці.

Х. Родрігес пообіцяв, що в найближчі дні Каракас передасть в міжнародні організації докази американської кібератаки. Також він розкритикував реакцію американських офіційних осіб і політиків на події у Венесуелі. Зокрема, міністр назвав злочинними заяви держсекретаря США Майка Помпео про те, що у Венесуелі "ні їжі, ні світла, а потім - не стане і Мадуро".

Х. Родрігес, крім того, закликав замислитися над заявами сенатора-республіканця Марко Рубіо, який, коментуючи те, що відбувається на ГЕС, заявляв про те, що запасні генератори не включилися.

Сам сенатор в Twitter запевнив, що причиною збою стали виключно дії влади Венесуели, не інвестували достатньо коштів в систему електропостачання. Коментуючи звинувачення в свою адресу, М. Рубіо пожартував, що встановив на мобільний телефон якийсь додаток "Кібератака" і "мабуть, натиснув не ту кнопку".

"Винен", - написав сенатор, завершуючи свій жартівливий коментар.

Повідомляється, що за три місяці через масове відключення електроенергії в Венесуелі померли 79 осіб. Про це повідомив депутат Національної асамблеї Хосе Мануель Оліварес в Twitter.

Нагадаємо, на східну частину штату Алабама обрушилися два потужних торнадо, які забрали життя 23 осіб, у тому числі двох дітей.

Також портал "Знай.uа" вже писав про незвичайний швейцарський готель, розташований в горах.

Крім того, портал "Знай.uа" повідомляв про те, палаючі ліси забарвили небо Сполученого Королівства Британії та Північної Ірландії в яскраво-оранжевий колір.