Працівники прокуратури відтворили обставини загибелі групи Дятлова під час недавнього експерименту. В результаті чого з'ясували, маршрут був занадто складним навіть для досвідчених туристів.

Так відомо, що 9 добровольців зважилися повторити шлях групи Дятлова. Ролі учасників групи Дятлова в експерименті виконали студенти спортивних шкіл і журналісти "Комсомольської правди". Вони випробували на собі, що відчували туристи. За експериментом спостерігали фахівці.

Спочатку працівники прокуратури планували відтворити загибель групи Дятлова на самому сумно відомому перевалі. Проте, його визнали надто небезпечним місцем, слідчі дії було вирішено перенести на Білу гору під Нижнім Тагілом.

Більш того, в разі непередбачених обставин тут можна було отримати медичну допомогу – на перевал лікарі могли не встигнути.

Популярні новини зараз
Почекайте з покупками: виплати пенсій затримають Українці можуть залишитися без опалення та гарячої води: комунальники попередили про ризики "Нафтогаз" попередив усіх: потрібно встигнути до 25 квітня Доведеться платити по 8,79 грн за кВт: енергетики попередили всіх споживачів
Показати ще

"Мета експерименту – перевірити учасників з точки зору фізіології. Що означає піднятися на півтора кілометра в гору, або як знаходитися у дев'ятьох в чотириметровому наметі", – пояснив представник прокуратури Свердловської області Андрій Курьяков.

Як повідомив Курьяков, були підібрані люди, приблизно відповідні за параметрами тим туристам. У всіх учасників хороша фізична підготовка, середній вік – від 23 до 30 років.

За словами однієї з учасниць експерименту, довелося підніматися на півтора кілометра крутим схилом. І спочатку дівчина нічого складного в цьому не бачила.

"Я подумала, що для мене це дурниця. Вже 11 років катаюся на сноуборді, і ходити вгору схилом мені не вперше. На ділі виявилося інакше. Йшли непідготовленою трасою. Ноги провалювалися глибоко в сніг. Почалася задишка, почастішало серцебиття, я вся спітніла", – зазначила студентка.

Дівчина зізналася, що в якийсь момент хотіла здатися – зупинило тільки небажання здатися слабкою.

"Реально важко. Ноги провалюються в сніг вище коліна. Ти ковзаєш схилом, падаєш. І це з умовою того, що ми були в теплому одязі, спортивному взутті. А дятловці спускалися хто в шкарпетках, хто босий! І напівроздягнені! Страшно уявити, як було їм..." – розповіла учасниця походу.

Дані, отримані на Білій горі, обробляються. Висновки про можливі причини трагедії групи Дятлова будуть озвучені пізніше.

Нагадаємо, причиною загадкової загибелі туристичної групи на перевалі Дятлова міг стати любовний трикутник. Таку версію висунув Валентин Дегтярьов.

Як повідомляв портал "Знай.uа", в прокуратурі Свердловської області заговорили про ексгумацію останків туристів перевалу Дятлова, але тільки в тому випадку, якщо родичі дадуть дозвіл.

Також "Знай.uа" писав, туристів, які загинули на перевалі Дятлова 60 років тому, могли жорстоко катувати перед смертю. Сенсаційна версія виникла на підставі збережених фото.