У середу, 29 травня, Сейм обрав нового президента Латвії: за підсумками парламентського голосування ним став Егіл Левітс.

63-річного Егілса Левітса висунули від Національного об'єднання - партії, яка входить до правлячої коаліції. Егілса Левітса підтримав 61 з 93 депутатів в першому раунді голосування, передає Delfi.

Раніше Левітс був послом Латвії в Німеччині, Швейцарії, Австрії та Угорщини, міністром юстиції Латвії і суддею Європейського суду з прав людини. Левітс також являєся співавтором концепції Декларації про відновлення незалежності Латвії 4 травня 1990 року і преамбули до Конституції країни.

Зазначимо, Кремль вороже ставиться до Егілcа Левітса, який є послідовним прихильником концепції "латиської Латвії" і автором закону про "негромадянство", за яким росіянам неможливо отримати латвійське громадянство.

В російських пропагандистських ЗМІ вибір литовців здійняв хвилю істерії.

Популярні новини зараз
"Нафтогаз" попередив усіх: потрібно встигнути до 25 квітня Два тарифи на воду: нові ціни встановили для мешканців багатоповерхівок та приватного сектору В Україні готується революція у житловій сфері Показники лічильника стануть недійсними: споживачів застерегли від неприємностей з платіжками
Показати ще

За конституцією Латвії, президента обирають депутати Сейму, обраний глава держави не може займати більше двох термінів поспіль. Чинний президент Раймонд Вейоніс, якому обраний президент програв в 2015-му, балотуватися повторно не буде.