Вражаючий знімок був надісланий міжпланетною станцією «Марс Експрес» і опублікований на сайті Європейського космічного агентства - фотографія заповненого льодом кратера Корольова.

Про це пише інтернет видання Politeka: знімок кратера був отриманий за допомогою стереокамери високого дозволу HRSC, яка знаходиться на борту орбітального апарату. Під час п’яти прольотів станції по орбіті навколо Марса було зроблено декілька окремих зображень, які й склали цю фотографію.

Льодове озеро на Марсі

Кратер з льодом має масштабні характеристики. Попередньо об’єм льоду в кратері оцінили приблизно в 2 тисячі кубічних кілометрів. Діаметр озера становить близько 81,4 кілометра. Розміщення кратера – північна півкуля планети Марс, район низовин, що знаходиться на південь від Олімпії Унде – великого району, покритого дюнами. Товщина цілорічної крижаної шапки досягає 1,8 кілометра.

Попри те, що на Марсі спостерігається зміна пір року, саме озеро не тане, причиною цього є таке цікаве явище як «крижана пастка». Оскільки дно кратера лежить на глибині двох кілометрів, холодна атмосфера над льодом залишається нерухомою, створюючи охолоджуючий шар. Він не дозволяє крижаній шапці нагріватися і випаровуватися навіть в теплі сезони.

Популярні новини зараз
Перевіряйте банківську картку: українцям додатково виплатять по 4000 гривень "Нафтогаз" попередив усіх: потрібно встигнути до 25 квітня Подорожчання майже на 40%: українців чекає "сюрприз" у платіжках Спіймали на вулиці та примусово відвезли в ТЦК: українцям розповіли, як себе поводити
Показати ще

Льодове озеро на Марсі

Раніше вчені виявляли тіньові ділянки на поверхні Венери. Припускають, що найімовірніше вони впливають на клімат на планеті.

«Передбачається, що частинками, що утворюють темні плями, є хлорид заліза (III), аллотропии сірки і діоксид сірки. Однак поки присутність цих речовин не може пояснити властивості темних плям, їх виникнення та поглинання », – сказала Йон Джу Лі, автор доповіді. Йон Джу Лі

Нагадаємо, раніше було опубліковано фото давніх дерев-велетнів, які пережили епохи

Як повідомляв портал "Знай.ua", найкрасивіші місця України показали з неба, нереальні кадри

Також "Знай.ua" писав, що британська королева потрапила у дуже курйозну ситуацію