Спецпроект "Рецепти зростання", що 9 вересня стартував на телеканалі "1+1", поділився рецептами виховання дітей у дитячих садочках Данії.

Раніше команда ТСН побувала в Швеції, Південній Кореї, Франції та Польщі, щоб показати дитячі садки, які дійсно вразять українців.

Дитячий садочок у Данії

У сюжеті кореспонденти ТСН показали дитячі садки в Данії: як там побудована система дошкільної освіти, які цінності закладають в дітей з пелюшок, і як вони винайшли рецепти зростання щасливих громадян.

Знай зробив добірку 5 цікавих правил виховання дітей у садочках Данії з першого випуску спецпроекту, які вас здивують.

Популярні новини зараз
Почекайте з покупками: виплати пенсій затримають "Нафтогаз" попередив усіх: потрібно встигнути до 25 квітня Життя стане солодшим без цукру: в Україні супермаркети оновили ціни на сіль, майонез та кетчуп Доведеться платити по 8,79 грн за кВт: енергетики попередили всіх споживачів
Показати ще

Дитячий садочок у Данії

Правило №1. Я сам

В яслах дворічна Миру сервірує стіл. За сусіднім столом 11-місячний Конрад їсть сам. Вихователька не примушує є, а лише пропонує. Щоб дитині сісти за стіл, тут не треба чекати всю групу. Дитині дають можливість самій зробити вибір. Діти їдять, коли прийдуть, і якщо захочуть. Тут дітей вчать поваги один до одного, терпінню та самостійності, а ще закладають довіру в фундамент і на ньому будують особистість.

Правило №2. Вусаті няні

Загалом в Данії в дитячих садах працює 20% чоловіків-вихователів. І справляються вони з дітьми чудово.

Дитячий садочок у Данії

Правило №3. Ні цукру!

З цукром в місцевих садках дійсно строго і ця міра є вимушеною. А все тому, що данці в любові до солодкого перевершили всю Європу - 8 кілограмів цукерок на людину щорічно. І коли жителі зіткнулися з проблемою ожиріння, уряд рекомендував виключити цукор з дитячого харчування.

Правило №4. Чесність

З раннього віку данці розповідають дітям всю правду без прикрас. З ними говорять як про смерть, як і про те, звідки беруться котлети.

Дитячий садочок у Данії

Правило №5. Ближче до природи

У Данії вважають, що дітям не потрібно мистецтво або іграшки, а потрібні калюжі, комахи і дерева. Дітей часто возять з центру міста на околиці в ліси та сади. Вихованці цілими днями перебувають на вулиці, де стрибають, грають і навіть сплять (на столах). Від дорослих вимагається лише одне – не докучати дітям.

"Наші діти - більш концентровані. А також креативні, тому що тут немає іграшок! А грати хочеться. З землею, листям - їх уяву краще розвивається, а ще вони постійно тренують баланс і ми можемо говорити, що саме наші випускники краще підготовлені до сидіння за партою ", - коментують в садку. Працівники данського дитячого садка

Що цікаво, читати-писати в датських садах взагалі не вчать! Це теж столітня традиція. Першокласник повинен уміти написати власне ім'я - і цього достатньо.

Нагадаємо, раніше тисячі маленьких дніпрян можуть не піти в садок: що робити батькам

Як повідомляв портал "Знай.ua", як виховують щасливих дітей в прогресивних країнах світу

Також "Знай.ua" писав, що на Чернігівщині батьки влаштували бунт у дитсадку, пекельні умови зняли на відео