Від шельфового льодовика Еймері, що на сході Антарктиди відколовся гігантський айсберг. Вагою 315 мільярдів тонн, він є найбільшим за п'ятдесят років.

Айсбергу дали номер D28, його площа становить 1636 квадратних кілометрів, а товщина - близько 210 метрів. Уламок є найбільшим лише за останні 50 років, оскільки у 1960-х від шельфового льодовика Еймері відколовся айсберг ще більшої площі - 9000 кв.км.

В Антарктиді відколовся айсберг вагою 315 мільярдів тонн

Останні роки вчені очікували від’єднання уламку від льодовика. Ще в 2002 році професор Хелен Фрікер з Інституту океанографії імені Скріппса заявила, що з цієї частини шельфового льодовика відколеться великий айсберг в 2010-2015 роках.

Хелен Фрікер пояснила, що утворення D28 не варто пов'язувати зі змінами клімату і великої тривоги дана подія не повинна викликати, оскільки є значно важливіші приводи для занепокоєння.

Популярні новини зараз
"Іди в Україну, ти, бл**ь, служи": розлючені українці накинулися на працівників паспортного столу в Польщі Ухилянтам готують суворі обмеження: зроблять все, щоб йшли до ТЦК Що насправді роблять контролери з вашими лічильниками: чого боятися, а чого не варто Українцям 60+ нададуть грошову допомогу, можна запросити рідних: як подати заявку
Показати ще

В Антарктиді відколовся айсберг вагою 315 мільярдів тонн

"Хоча в Антарктиді є про що турбуватися, приводів для тривоги конкретно про це шельфовому льодовику поки немає", - сказала вона. Хелен Фрікер

Фахівці Австралійського антарктичного підрозділи планують стеження за переміщенням айсберга, оскільки такий великий уламок льоду може становити загрозу для судноплавства.

В Антарктиді відколовся гігантський айсберг

Океанологи припускають, що для того, щоб D28 розпався на частини і розтанув, знадобиться декілька років.

Нагадаємо, раніше під Європою відшукали секретний континент

Як повідомляв портал "Знай.ua", глобальне потепління стартувало з Антарктиди, загадкове явище загрожує людям і тваринам

Також "Знай.ua" писав, що в Єгипті знайшли докази існування невідомої досі цивілізації