Міжнародна команда вчених зробили сенсаційне відкриття. Вони знайшли можливе місце походження хвороби, яка за один рік викосила близько половини населення Європи. Відзначимо, що цей рік і досі вважається найгіршим в історії людства. Про це пише Science Alert із посиланням на роботу, оприлюднену в журналі Nature Communications.

Як відзначається, що "Чорна смерть", яка друга за історичним переліком пандемія чуми, виникла на території сучасної Російської Федерації. Так, учені відтворили своєрідне "генеалогічне дерево" бактерії та дослідили останки заражених людей з різних країн.

"Ці дані вказують на проникнення Y. pestis - чумної палички - до Європи через схід", - сказала архегенетик Марія Спіру з Інституту Макса Планка. Вона зазначила, що судячи з усього, один штам був "предком" усіх інших бактерій, які згодом викликали другу пандемію чуми.

Відтак, дослідники стверджують, що найдавніший штам чумної палички родом саме з татарстанського міста Лаішево у Надволжі, що у Росії.

Популярні новини зараз
ПриватБанк попередив українців про важливе оновлення: що змінилося Віддавати по 10% від пенсії не доведеться: "Київстар" порадував стареньких бюджетним тарифом "Нафтогаз" попередив усіх: потрібно встигнути до 25 квітня Життя стане солодшим без цукру: в Україні супермаркети оновили ціни на сіль, майонез та кетчуп
Показати ще

Однак, науковці наголошують, що подібні висновки завжди обмежені кількістю досліджуваних останків, тож, можливо, чумна паличка могла мати й давніших предків у іншому місці, втім наразі про них невідомо.

Нагадаємо, не допоможе ні Ейнштейн, ні Нострадамус: 10 артефактів минулого, які зламали мозок сотням науковців.

Також Знай.ua писав, вчені показали, як виглядали "прадавні Барбі" 5 тисяч років тому

Як повідомляв портал Знай.ua, фотограф створює незвичайні образи для ляльок Барбі і Кена, а також конструює для них докладні інтер'єри.