10 жовтня відбулася церемонія Шведської академії, на якій було оголошено лауреатів Нобелівської премії з літератури за 2018 і 2019 рік. Про це йдеться на сайті установи.

Отже, призером 2018 року стала польська письменниця і автор фантастичного роману 2007 року "Бігуни" Ольга Токарчук.

Ольга Токарчук

За цей рік премією нагородили австрійського письменника та драматурга Петера Хандке, який працював над фільмами режисера Віма Вендерса "Небо над Берліном", "Страх воротаря перед одинадцятиметровим", "Помилковий рух" і "Прекрасні дні в Аранхуесі".

Петер Хандке

Популярні новини зараз
Будуть під постійним обстрілом: астролог вказав, на які міста чекає пекельний тиждень Абоненти збунтувалися проти "Київстар": не хочуть доплачувати за гігабайти, якими не користуються Українцям готують тарифний удар після опалювального сезону Переказ з картки на картку будуть жорстко контролювати: як можуть заблокувати картку
Показати ще

Відзначимо, що в минулому році церемонії не було через секс-скандалу. Тоді фотографа Жан-Клода Арно, чоловіка члена Шведської академії Катаріни Фростенсон, звинуватили в домаганнях 18 жінок. Є версія, що він нібито користувався своїм становищем і схиляв їх до дій сексуального характеру. Арно визнали винним у зґвалтуваннях і засудили на 2,5 року в'язниці.

Жан-Клод Арно і Катаріна Фростенсон

У 2017 році Нобелівську премію з літератури вручили британському письменнику японського походження Кадзуо Ісігуро.

Нагадаємо, що премію з медицини і фізіології отримали Вільям Келін, Пітер Редкліфф і Грегг Семенз за дослідження адаптації клітин до нестачі кисню.

Як повідомляв портал Знай.uа, у США вручили Шнобелівську премію 2019 року.

Також портал Знай.uа писав, що Зеленський побореться за Нобелівську премію з Трампом.