В 2018 році лауреатом Нобелівської премії миру став 63-річний лікар-гінеколог Денис Муквете з Конго. Він пояснив, що зґвалтування в сучасному світі використовують як військову зброю.

Муквете зазначає, що проблему сексуального насильства потрібно вирішувати не тільки заради самих жертв, але і для того, щоб у майбутньому таке не повторювалося.

У своїй лікарні він доглядає за жертвами сексуального насильства. Вони з колегами лікують не лише їхні тіла, але й зобов'язані турбуватися про психіку, а це може займати багато часу.

Мукведе займається тим, що повертає справедливість за допомогою трьох чинників – медичного, психо-соціального і соціально-економічного. Жінки вимагають справедливості, адже питання, чому це сталося саме з ними, виникає у кожній.

Популярні новини зараз
Залишилось два дні: українців попереджають востаннє Два тарифи на воду: нові ціни встановили для мешканців багатоповерхівок та приватного сектору Це має робити кожен, хто має смартфон: чохол і скло на екран не захистять Валютний ринок чекають важливі зміни: як можна буде здати чи купити долари
Показати ще

Доктор займається цією проблемою вже майже 20 років і Мукведе стверджує, що за цей час у Східному Конго ситуація жінок змінюється. Вони ведуть боротьбу, щоб пробити цю стіну мовчання. Він зазначає, наскільки сильніше стали самі жінки, яким не соромно говорити про це і відстоювати свої права.

"Подивіться, що зі мною сталося, і я знаю, хто в цьому винен", - наводить Денис слова жінок, які звертаються в лікарні і поліцію.

Мукведе пояснює, що коли бачить страждання жінок, то відчуває співчуття, жалість і намагається уявити себе в такій ситуації. І цей аспект дуже важливий, адже, той, хто не може ототожнити себе з ближнім, тому байдужі страждання оточуючих.

З іншого боку нобелівський лауреат зізнався, що був неймовірно вражений, коли побачив, якими сильними можуть бути жінки. Навіть травмовані і всупереч життя в дуже складних умовах, вони встають і борються за свої права.

Нагадаємо, Нобелівська премія: світ обрав трійку найкращих вчених.

Як повідомляв "Знай. ua", онкохворі українці відчули на собі унікальний метод Нобелівських лауреатів.

Також "Знай. ua" писав, що Нобелівська премія з економіки дісталася двом американцям.