На території Китайської Народної Республіки діє жорстка цензура, яка обмежує доступ до ряду іноземних сайтів з території КНР в рамках проекту "Золотий щит".

В результаті веб-сторінки фільтруються за ключовими словами, пов'язаними з державною безпекою, а також по "чорному списку" адрес сайтів. Цезура КНР також торкнулася відеоігор та багатьох світових брендів.

У Китаї діє жорстка цензура

Під цензуру у Китаї потрапили Zara, Nike, Audi, Disney, NBA, Apple, Tiffani, Google та багато інших. Кого і за що зацензурив Китай?

Наприклад, ASICS, Calvin Klein, Coach, Fresh, Givenchy, Pocari Sweat, Valentino, Versace, Swarovski довелося вибачатися перед Китаєм за різні дрібниці, в основному через Тайвань.

Популярні новини зараз
Зміна ціни на електроенергію: у НКРЕКП зробили заяву для споживачів Готуйте документи: "Укрпошта" розпочинає виплати до 3 тисяч гривень Олена Зеленська здивувала українців своїми ногами, але пояснила, чому так сталося Нова смертельна хвороба набирає обертів - "корона" допомогла їй обійти імунітет
Показати ще

NBA поплатилися за те, що дорікнули менеджеру баскетбольного клубу Rockets за його твіт на підтримку протестів, але потім перевзулися і підтримали свободу слова. В результаті цього трансляції NBA потрапили під бан у Китаї.

У Китаї діє жорстка цензура

У Zara мали необачність вказати Тайвань, як окрему країну на своєму сайті. Китай зажадав вибачень. Аналогічно й Audi змушені були вибачилися за відсутність Тайваню на карті Китаю.

Під блокування потрапили готелі Marriott, які після тижневого блокування сайтів змінили у себе на сайті "Тайвань" на "Тайвань. Китай", а також звільнили співробітника за поставлений лайк твітту про незалежність Тибету.

У Nike заборонили усі товари пов'язані з Houston Rockets з їх китайського магазину, причина - твіти менеджера Rockets про протести. Vans були покарані видаленням заявки з конкурсу дизайнів для кросівок, що була пов'язана з протестами в Гонконзі. Gap вибачилися за продаж футболок, на яких Тайвань не був відображений у складі Китаю.

Показали список тих, кого зацензурив Китай

Змінив у себе на сайті "Тайвань" і "Гонконг" на "Китай. Тайвань" і "Китай. Гонконг" і Ray-Ban. Такі зміни після попередження від Китаю торкнулися й Qantas, Air France, Air Canada, British Airways, Malaysia Airlines, Japan Airlines, ANA – вони мусили змінити на своїх сайтах "Тайвань" на "Тайвань. Китай".

TikTok змусили видалити відео зі згадуванням подій на тибетської площі Тяньаньмень і незалежності Тибету. Sheraton отримали попередження від КНР і закрили захід "Національний день Тайваню".

Цензура зачепила і компанію Disney – було видалено Нігро з постера "Зоряні війни: Пробудження сили", а Disney / Marvel - зробили тибетського ченця в "Докторі Стренджа" жінкою. Disney / ESPN - заборонили обговорювати політику Китаю.

Apple видалили емодзі прапора Тайваню в iOS 13.1 для жителів Гонконгу і Макао, а також видалили додаток "карти протестів" з App Store. Blizzard забанили гравця за підтримку протесту в Гонконзі. А Google забрали з Play Market гру про протести в Гонконзі.

Apple видалили додаток з App Store

Viacom / Paramount – потрапив під цензуру прапор Тайваню на куртці Тома Круза в трейлері сиквела "Top Gun".

За підтримку протестів була звільнена велика кількість співробітників авіакомпанії Cathay Pacific. Цензура Китаю змусила Tiffany видалили їхню рекламу, що містила відсилання до протестів.

У Mercedes вибачилися за цитату Далай Лами в Instagram, яка начебто могла поранити почуття жителів Китаю. American Airlines, Delta, United також видалили будь-які згадки Тайваню зі своїх сайтів після отриманого попередження від Китаю.

В мережі появився розширений список тих, хто потрапив під цензуру КНР.

Показали список тих, кого зацензурив Китай

Нагадаємо, раніше Apple прогнулася під Китай, з AppStore прибрали популярний додаток

Як повідомляв портал "Знай.ua", у Китаї міст обвалився на автомобілі з людьми

Також "Знай.ua" писав, що в Китаї офіційно відкрили найвищу будівлю Пекіну