У Лівані сотні тисяч людей вже три дні виходять на вулиці міст на акції протесту проти підвищення податків і корупції чиновників.

Мітинги почались стихійно та охопили всі регіони країни. Люди вийшли на акцію непокори ввечері 17 жовтня в знак протесту проти податкової політики уряду.Обурило людей те, що міністр зв'язку заявив про запровадження податку на дзвінки в додатку WhatsApp та інших месенджерах в розмірі 6 доларів в місяць. Не зважаючи на те, що трохи пізніше влада це рішення скасувала, протести не припинилися.

Молодь і сьогодні збирається в центрі Бейруту, який за ці дні став подібним на зону бойових дій - вулиці завалені перекинутими баками зі сміттям, битим склом, залишками обгорілих шин. Банки, магазини, кафе і ресторани не працюють.

Популярні новини зараз
Громадський транспорт подорожчає для всіх, окрім пенсіонерів: скільки доведеться платити з 1 травня Побутовим споживачам пригрозили відключенням електроенергії: хто у "чорному списку" Звертайте увагу на серійний номер: які гривневі банкноти можна продати за нечувані суми Фруктів не наїмося: який дефіцит чекає Україну
Показати ще

На вулиці вийшли люди, незалежно від віросповідання — тут ідуть поряд мусульмани і християни, вимагаючи відставки уряду та повернення вкрадених у народу грошей.

У неділю, 17 жовтня, в центрі Бейруту на акцію протесту проти політики влади вишло близько двох млн людей, протестуючи проти корупції та підвищення податків, вони закликали до революції та повалення уряду.

На тлі масових протестів населення християнська партія "Ліванські сили" вийшла зі складу правлячої коаліції. Демонстранти з радістю сприйняли цю звістку, вони закликають до такого кроку й інші партії та проведення дострокових виборів.

Ситуація в Лівані

Життя ліванців вкрай важке — економіка занепадає, нема роботи, держава не може вирішити проблемусміття і брудної води в річках, туристів нема, відповідно величезна доля прибутку країни втрачена. Багато ліванців виїхало з країни, тікаючи від війни в сусідній Сірії — за весь час виїхало близько 2 млн осіб.

Економічний ріст Лівану різко сповільнився, а політична криза посилилася через наслідки війни в Сирії, яка триває вже 8 років.

сирійські біженці у Лівані

За даними міністерства фінансів, державний борг Лівану складає близько 86 млрд доларів, це більше 150% ВВП.

У вересні прем'єр-міністр Лівану ввів "режим надзвичайного стану в національній економіці" і повідомив про намір кабінету міністрів знизити дефіцит держбюджету в 2020-му фінансовому році майже на 7%. Для цього уряд пішов на непопулярні заходи, скорочуючи соціальні виплати і пенсію працівникам держсектора і військовослужбовцям, розраховуючи отримати велику фінансову допомогу і уникнути дефолту.

Нагадаємо, в Лондоні з новою силою стартували масштабні акції протесту проти Brexit

Як повідомляв портал Знай.ua, у Барселоні розгорілися масові протести.

Також Знай.ua писав, у Барселоні протестувальники влаштували масштабний бунт в аеропорту