Робота відомого італійського художника була знайдена на кухні літньої француженки. ЇЇ продали з аукціону за рекордну суму.

Картину флорентійського живописця Чімабуе, яка багато років провисіла на кухні жительки Франції, продали на аукціоні більш ніж за 24 мільйони євро, встановивши рекорд для середньовічного живопису.

Йдеться про картину " Осміяння Христа". Полотно має невеликі розміри - всього 20 на 26 сантиметрів.

Популярні новини зараз
Хліб, молоко, м'ясо та навіть яйця: в Україну несеться різке подорожчання на важливі продукти Один день – 1 гривня: "Київстар" підказав як користуватися послугами майже задарма Українців поставили у жорсткі рамки: почнуть обмежувати Українцям 60+ нададуть грошову допомогу, можна запросити рідних: як подати заявку
Показати ще

"Це єдина робота Чімабуе, яка коли-небудь виходила на ринок", - заявили представники аукціонного будинку Actaeon.

Ім'я нового власника картини не розголошують, зазначають лише, що її придбав покупець із Франції, який побажав залишитися неназваним.

В аукціоні взяло участь 800 учасників, серед яких були представники іноземних музеїв. Аукціонна фірма Acteon повідомила, що сума, виплачена покупцем, поставила новий рекорд для творів середньовічного мистецтва, проданих з аукціону.

Упродовж багатьох років полотно "Осміяння Христа" висіло над кухонною плитою жительки міста Комп'є́нь, що на півночі Франції.

Картину виявив аукціоніст, який порадив власниці провести експертну оцінку роботи.

Сама ж жінка вважала картину звичайною іконою, яка не має великої цінності.

Чімабуе (справжнє ім'я Ченни ді Пепо) - один з найзнаменитіших художників Проторенессанса і вчитель Джотто.

Передбачається, що робота, яку продали 27 жовтня на аукціоні Actaeon, є частиною створеного Чімабуе 1280 році диптиху, кожна половина якого складалася з чотирьох зображень сцен мук і розп'яття Христа. Раніше вважалося, що збереглися лише два з восьми зображень - вони знаходяться в Національній галереї в Лондоні і Колекції Фріка в Нью-Йорку.

Як повідомляв портал Знай.ua, на "Таємній вечері" знайшли захований код да Вінчі.