У ніч з 7 на 8 січня Іран атакував одразу дві військові бази в Іраку, на яких розташований американський військовий контингент.

Іран випустив від 15 до 35 ракет малої дальності "Фатех" по двох військових базах США на території Іраку — "Айн Аль-Асад" в західному Іраку і військова база під Ербіль в Курдистані. Більша частина ракет припала на базу "Айн Аль-Асад". За повідомленнями американських представників, туди потрапили 15 ракет, дві з випущених не долетіли.

Іран показав свої ракети, скріншот з відео
Іран показав свої ракети, скріншот з відео

Зазначимо, що саме з цієї бази були випущені ракети, які вбили іранського генерала Касема Сулеймані. Повідомляється, що його вбили за особистим наказом президента США Дональда Трампа. Іранська влада назвала вбивство Сулеймані "терористичним актом" й розцінила це, як початок війни.

Зі сторони Ірану повідомили, що було вбито близько 80 американських військових, ще 200 зазнали поранень. Однак точних даних щодо втрат США поки немає. Регіональний уряд Іракського Курдистану повідомив, що в результаті ударів по військовій базі США в Ербілі постраждалих немає.

Популярні новини зараз
Світло відключатимуть на 6 годин, а про опалення взимку і не мрійте: українців серйозно попередили Хто заслужив на пенсію майже 10 000 грн: нова формула ПФУ наповнить вашу кишеню грошима Готуйте гаманці: скільки доведеться платити за електрику та газ з 1 травня Які електроприлади "тягнуть" найбільше - зараз це дуже важливо знати
Показати ще

США ракета
США ракета

При цьому, Федеральна служба авіації США заборонила своїм цивільним літакам здійснювати польоти над Іраном, Іраком, Оманом і Перською затокою, в цілому через ескалації протистояння з Тегераном.

Водночас влада Іраку повідомила, що ніхто з громадян країни не загинув внаслідок ракетних обстрілів баз США. При цьому, немає інформації про жодних жертв взагалі. А президент Трамп написав у своєму Twitter, що "все в нормі". Усе це може наводити на думку, що дії США та Ірану були сплановані заздалегідь.

Нагадаємо, 8 січня український літак зі 180 пасажирами на борту розбився в Ірані. Боїнг 737 авіакомпанії "Міжнародні українські авіалінії" впав майже відразу після зльоту.

Як повідомляв Знай.uа, у Трампа озвучили кількість ракет, що вдарили по базах в Ірані: десять - тільки у літаки.

Також портал Знай.uа писав, що похорон генерала Сулеймані відклали: кількість жертв тисняви катастрофічно зросла.