З'явилася інформація, що Тегеран виплатить компенсацію сім'ям загиблих в авіакатастрофі українського Boeing 737 і оплатить вартість літака. Про це повідомив секретар Ради національної безпеки й оборони України (РНБО) Олексій Данилов.

Авіакатастрофа в Ірані

"Іран повністю все компенсує", - заявив він.

Розмір компенсацій, який Іран виплатить сім'ям жертв авіакатастрофи, буде залежати від домовленостей між Іраном і Україною. Наприклад, 32 роки тому ракетний крейсер ВМС США "Vincennes" збив над Перською затокою іранський авіалайнер "Airbus A300" авіакомпанії "Iran Air" .Тоді загинули 290 осіб. В цілому, сума компенсації з боку США склала близько 100 мільйонів доларів. А ось 19 років тому Україна стала ще однією державою, що збив ракетою пасажирський авіалайнер.Авіалайнер Ту-154М авіакомпанії "Сибір" виконував рейс SBI1812 за маршрутом Тель-Авів-Новосибірськ. Всі 78 людей загинули. В цілому сума компенсацій склала близько 15,3 мільйонів доларів.
Найдовша боротьба за компенсації родичам жертв збитого військовими літака тривала в Італії. Пасажирський літак "McDonnell Douglas DC-9" був збитий над Тірренським морем в 1980 році. Всі 81 чоловік на його борту загинули. В цілому, сума компенсації склала 120 мільйонів доларів.

А ось українські юристи вже заявили, що виплати сім'ям повинні провести в два етапи. Спочатку спадкоємці загиблих отримають гроші від страхової. А потім винуватець загибелі людей повинен компенсувати в повному обсязі шкоду і збитки.

Популярні новини зараз
Платіжки за травень не порадують: постачальник газу підвищив тариф Отримаєте менше – не дивуйтесь: Пенсійний фонд попередив про зміну розміру субсидії Мобілізація жінок у травні: кому доведеться йти до ТЦК В Україні з’явився новий вид пенсій: отримати може кожен, але доведеться поділитись
Показати ще

Також Данилов пояснив, що дане рішення Іран прийняв, так як повністю визнав свою відповідальність за катастрофу українського пасажирського літака МАУ. До того ж, секретар РНБО сказав, що президенти України Володимир Зеленський і президент Ірану Хасан Рухани пізніше обговорять ці питання більш докладно.

Авіакатастрофа в Ірані

Нагадаємо, що інженер-розробник радіолокаційних систем Андрій Горбачевський пояснив, як могло статися, що іранські системи ППО допустили помилку, збивши український літак біля Тегерана.

Як повідомляв портал Знай.ua, в Індії літак авіакомпанії AirAsia, що слідував рейсом Калькутта-Мумбаї, був змушений повернутися в аеропорт відправлення з-за загрози теракту.

Також портал Знай.ua писав, що в Ірані акції протесту після падіння літака української авіакомпанії Міжнародні авіалінії України переросли в сутички з правоохоронцями.