Зараз інститут британської корони переживає період реформ і трансформацій. Після термінового сімейного "саміту" у палаці Сандрингем королева Єлизавета II вирішила відпустити у вільне плавання герцога і герцогиню Сассекских – принца Гаррі та його дружину Меган Маркл.

Меган та Гаррі відмовилися від ролі "старших" членів королівської сім'ї та заявили, що будуть прагнути до фінансової незалежності та жити на два континенти – у Великобританії і Північній Америці. Відомо, що своїх титулів герцог та герцогиня Сассекські все-таки не втратять. Також й надалі фінансуватиметься їхня охорона, офіційні поїздки та утримання своєї британської резиденції Фрогмор-котедж.

Меган Маркл і принц Гаррі, фото: Elle
Меган Маркл і принц Гаррі, фото: Elle

Однак, попри такі зміни краху інституту британської корони очікувати не варто. Монархія буде трансформуватися і йти в ногу з часом, всупереч своєму консерватизму. Британські ЗМІ встигли назвати ситуацію у королівській родині Megxit - за аналогією з Brexit. Щодо рішення Меган та Гаррі висували декілька версій: згадували і расизм, і бажання герцогині повернутися до колишнього життя, і начебто знущання з пари зі сторони принца Вільяма. Однак, жодна із версій офіційного підтвердження не отримала. Більше того Гаррі та Вільям заявили, що не перебувають у напружених відносинах.

13 січня відбулася екстрена сімейна рада в Сандрингемському палаці за участю принца Уельського та його синів принців Вільяма та Гаррі, яка закінчилася без жодних скандалів та інтриг. Реакцію королеви Єлизавети II з цього приводу передає Букінгемський палац:

Популярні новини зараз
У ТЦК потрібно і жінкам: кому з українок загрожує мобілізація після 18 травня В Україні пенсіонери отримають "подвійні", та навіть "потрійні" пенсії: у ПФУ озвучили вимоги Довідку можна викидати: чоловіків огорошили новим правилом Встановлення інвалідності буде проходити по новому: які документи готувати для МСЕК
Показати ще

"Моя сім'я і я повністю підтримуємо бажання Гаррі і Меган почати нове життя молодої сім'ї. Для моєї сім'ї ці питання складні для вирішення, і нам ще треба щось для цього зробити, але я попросила, щоб остаточне рішення було прийнято в найближчі дні". Єлизавета II

Принци Вільям та Гаррі, фото: ukr.media
Принци Вільям та Гаррі, фото: ukr.media

Щодо фінансової сторони питання відомо, що герцог і герцогиня Сассекскі відмовляться від королівського гранту за виконання церемоніальних обов'язків, який становить близько 5% їхнього бюджету, а решту 95% витрат покриває батько Гаррі принц Чарльз. Повідомляється, що витрати на охорону, особливо в умовах життя на два континенти, обійдуться мінімум у мільйон фунтів, що становить близько 32 млн грн на рік. Плюс утримання їх британської резиденції Фрогмор-котедж.

Відмовлятися від фінансової допомоги батька Гаррі принца Чарльза, яка надходить за рахунок доходів від активів герцогства Корнуолл, Гаррі і Меган не мають наміру. Не відмовляються вони і від витрат на їх офіційні візити, які Міністерство закордонних справ покриває коштом королівського гранту.

Заробити на прожиття Меган та Гаррі можуть шляхом публічних виступів, написанням книг, реклами, брендингу в соцмережах. Британські аналітики очікують, що ймовірно подружжя зроблять ставку на розвиток власної торгової марки "Sussex Royal" для продажу книг, календарів і т. д. Також повідомляється, що Меган Маркл вже підписала контракт з Disney на озвучку однієї з героїнь в новому мультфільмі і веде переговори з французьким Givenchy. Однак, гроші від роботи з Disney направлять на рахунок благодійної організації "Слони без кордонів".

Королева Єлизавета із спадкоємцями престолу
Королева Єлизавета із спадкоємцями престолу
Фото: tk.media

Також відомо, що після смерті принцеси Діани принц Гаррі успадкував 7 млн фунтів — близько 224 млн грн. Повідомляється, що загальний фінансовий стан принца Гаррі і Меган Маркл, а свою частину вона заробила в основному на зйомках у серіалі "Форс-мажори", становить близько 15 млн фунтів - 480 млн грн.

Рішення герцога і герцогині Сассекских навряд чи змінить положення справ в Букінгемському палаці, оскільки Гаррі в черзі на престол шостий. Повноваження "старших" членів королівської родини Гаррі і Меган тепер ляжуть на Вільяма і Кейт, які від напруження сильно схудла. Водночас принц Вільям вимагає підвищити її титул до принцеси.

Кейт Міддлтон і принц Вільям, фото: hellomagazine.com
Кейт Міддлтон і принц Вільям, фото: hellomagazine.com

Нагадаємо, принц Вільям зіпсував життя Гаррі та Маркл? Перед зустріччю з Єлизаветою II з’ясувалася правда

Як повідомляв портал "Знай.ua", Меган Маркл займеться озвучкою Disney: принц Гаррі замовив слівце за дружину, відео

Також "Знай.ua" писав, що батько Маркл виступить проти рідної доньки в суді: "Щоб зробити боляче Меган"