У мережі був опублікований уривок з книги Мішель Обами "Becoming" про парну терапію. Дружина колишнього президента США показала, яких результатів можна досягти завдяки таким походам до терапевта.

"Наш консультант – назвемо його доктор Вудчерч – був тихим білим чоловіком з дипломами хороших університетів. Він завжди носив штани кольору хакі. Я передбачала, що терапевт послухає нас з Бараком, а потім миттєво підтвердить усі мої претензії. Адже кожна з моїх скарг була, як мені здавалося, абсолютно обґрунтованою. І думаю, Барак, можливо, сподівався, що приводи для його образ теж знайдуть розуміння.

Але ось що виявилося для мене великим одкровенням про терапію: ніхто нічого не підтверджував. Не приймалися нічиї сторони. Коли справа доходила до наших розбіжностей, доктор Вудчерч ніколи нічого не вирішував за нас. Замість цього він залишався чуйним і терплячим слухачем, умовляв кожного з нас пройти через лабіринт наших почуттів, відокремлюючи зброю від ран.

Мішель і Барак Обама
Мішель і Барак Обама

Він застерігав нас, коли ми починали говорити в юридичних термінах, і ставив обережні питання, щоб змусити нас гарненько подумати, чому кожен відчуває себе саме так, а не інакше. Повільно, за довгі години розмов, наш вузол почав слабшати. Кожен раз, коли ми з Бараком залишали офіс психолога, ми трохи краще відчували наш зв'язок.

Популярні новини зараз
"Іди в Україну, ти, бл**ь, служи": розлючені українці накинулися на працівників паспортного столу в Польщі Погрожують відключенням та вимагають гроші: українці скаржаться на терор "газовиків" За інтернет можна не платити: як скористатися новою послугою Українцям 60+ нададуть грошову допомогу, можна запросити рідних: як подати заявку
Показати ще

Я почала розуміти, що є способи стати щасливішими, які не обов'язково пов'язані з політичною відставкою Барака заради роботи в якомусь фонді з дев'яти до шести. (Наші консультації показали мені, що сподіватися на це – марна трата часу.) Я також зрозуміла, що сама розтравлюю негативні частини себе. Захоплена ідеєю, наскільки чоловік до мене несправедливий, я старанно, як юрист, навчений у Гарварді, збирала докази на користь своєї гіпотези.

Тепер я вирішила випробувати нову гіпотезу: швидше за все, я відповідала за своє щастя більше, ніж дозволяла собі. Наприклад, я була дуже зайнята образами на Барака, який намагався вписати в свій графік тренування в спортзалі, щоб почати самій регулярно тренуватися. І я витрачала стільки енергії, розмірковуючи про те, чи повернеться чоловік додому до вечері, що самі вечері, з ним чи без нього, не приносили мені більше ніякого задоволення.

Екс-президент США Барак Обама
Екс-президент США Барак Обама

Це була моя точка опори, мій момент самодисципліни. Я встромила сокиру в лід, немов альпініст, що зісковзує з вершини. Це не означає, що Барак нічого не поміняв – консультування допомогло йому побачити недоліки у нашому спілкуванні, і він працював над тим, щоб їх виправити, – але я змінила дещо в собі, що допомогло мені, а потім і всім нам.

По-перше, я вирішила вести здоровий спосіб життя. Ми з Бараком ходили в один і той самий спортзал, яким керував веселий і енергійний тренер Корнелл Макклеллан. Я працювала з Корнелл пару років, але народження дітей змінило мій звичайний розпорядок. Рішення прийшло у вигляді моєї самовідданої мами, яка все ще працювала на повну ставку, але тепер ще й стала приходити до нас додому о 4:45 ранку кілька разів на тиждень, щоб я могла вибігти до Корнеллу і приєднатися до подруги на тренуванні о 5 ранку, а потім повернутися додому до 6:30, розбудити дівчаток і допомогти їм зібратися. Цей новий режим змінив усе: спокій і впевненість, дві найважливіші цінності, які я так боялася втратити, нарешті повернулися до мене.

Що стосується проблеми "додому-на-вечерю", я встановила нові кордони, які краще працювали для мене і дівчаток. Ми склали розклад і дотримувалися його. Вечеря щовечора тепер була рівно о 6:30. Потім ванна о 7:00, книги, обійми і в ліжко рівно о 8:00. Залізний режим, тому тепер вся відповідальність – встигати чи ні – лежала на Бараці. Для мене це мало набагато більше сенсу, ніж відкладати вечерю або змушувати дівчаток чекати, борючись зі сном. Я хотіла, щоб вони виросли сильними і зібраними, не звиклими до будь-якої форми старомодного патріархату. Менше всього я бажала, щоб вони думали, ніби життя починається, тільки коли чоловік приходить додому. Ми перестали чекати на тата. Тепер його завданням було наздоганяти нас".

Нагадаємо, Новий рік Барак Обама відзначив на гавайських островах, де відпочиває на місцевих пляжах і підтримує фізичну форму.

Як повідомляв портал Знай.uа, Барак і Мішель Обама знімуть серіал про Трампа для Netflix.

Також портал Знай.uа писав, що фотограф Барака Обами в Білому домі поділився рідкісними знімками експрезидента США.