Чеські програмісти безкоштовно і за вихідні зробили сайт, на який міністр хотів витратити 16 млн євро. Добровольці вважають держзамовлення "марнотратством" і вирішили подарувати сервіс уряду, вказавши на необґрунтовані витрати.

Група програмістів з Чехії безкоштовно зробила і передала уряду державний сервіс, замовлення на який отримала інша фірма. На їхню думку, чиновники уклали невиправдано завищений контракт. Історія дійшла до прем'єр-міністра Чехії, і той звільнив міністра транспорту.

Чешські програмісти, фото: tjournal.ru
Чешські програмісти, фото: tjournal.ru

Все почалося з тендеру на створення сервісу з продажу електронних дозволів на проїзд по платних швидкісних автомагістралях. Держзамовлення на майже 16 мільйонів євро охоплювало розробку інтернет-магазину і двох додатків для iOS і Android. Чотирирічний контракт на розробку і підтримку сайту уклали з підрядником Asseco Central Europe — відкритого конкурсу не було.

Таке держзамовлення викликало обурення в чеському IT-співтоваристві. Власник компанії Actum Digital Томаш Вондрачек назвав тендер "абсурдним" і зауважив, що цю ж роботу можна зробити "за пару днів". Вондрачек запропонував місцевим програмістам об'єднатися щоб створити аналог сервісу з держзамовлення.

Популярні новини зараз
"Нафтогаз" попередив усіх: потрібно встигнути до 25 квітня Життя стане солодшим без цукру: в Україні супермаркети оновили ціни на сіль, майонез та кетчуп Два тарифи на воду: нові ціни встановили для мешканців багатоповерхівок та приватного сектору Українцям видають 3600 грн на місяць: виплата тимчасова, варто поспішати
Показати ще

​Програміст Томаш Вондрачек, фото: tjournal.ru
​Програміст Томаш Вондрачек, фото: tjournal.ru

"Нами керувало бажання протистояти системі завищення цін на держконтракти, де відбувається зловживання некомпетентністю клієнтів (в питаннях IT). А наші гроші в підсумку просто вилітають у трубу" Томаш Вондрачек

На його заклик відгукнулося понад 300 програмістів і 60 з них приступили до роботи на вихідних. Вже у понеділок 27 січня сайт запрацював у тестовому режимі. Уряд Чехії спочатку пропонував оплатити допомогу, але потім прийняв сайт fairznamka.cz в подарунок. В результаті міністра транспорту Чехії Володимира Кремлика відправили у відставку.

Чешські програмісти, скріншот: instagram / znamkamarada
Чешські програмісти, скріншот: instagram / znamkamarada

Міністерство транспорту проведе відкритий конкурс на пошук компанії, яка впровадить і запустить систему до 1 грудня 2020 року. Очікується, що сума контракту буде в рази менше. Вондрачек оцінив подальшу роботу приблизно в 25% від початкових 400 мільйонів крон і зазначив, що його компанія не буде брати участь у конкурсі.