Гори забрали життя багатьох туристів. Проте одна з історій вирізняється з-поміж інших і вже понад 60 років не дає спокою конспірологам у різних куточках світу, передає Politeka.

Це – загибель туристичної групи Ігоря Дятлова. Трагедія сталась 2 лютого 1959 року на Північному Уралі поблизу гори Холатчахль (Гора мерців) за дуже дивних обставин.

1 лютого 2019 року стало відомо, що Генеральна прокуратора Росії проводить масштабну перевірку кримінальної справи щодо смерті групи Дятлова. Слідчі сподіваються знайти достовірні докази до однієї з версій, які видаються їм найімовірнішими - що причиною трагедії була лавина, "снігова дошка" або ураган.

Спершу однією з основних версій трагедії, яку навіть розглядало офіційне слідство, було вбивство туристів представниками корінного населення Північного Уралу – мансі. Можливим мотивом називали те, що молодь "спаплюжила" своєю присутністю їхню священну гору Холатчахль.

Проте ця версія не витримала критики. Як зазначається у кримінальній справі, мансі завжди ставилися до туристів дружньо та надавали їм допомогу. До того ж ця гора зовсім не була для них священною.

Детальний аналіз знайденого намету довів, що розрізи на ньому були зроблені не ззовні, а зсередини – не мансі намагалися увірватися, а туристи відчайдушно прагнули від чогось втекти.

Популярні новини зараз
Monobank "заморожує" особисті кошти українців: хто може залишитися без копійки Одні поїдуть, інші не доживуть: як зміниться Україна у найближчі 15 років Спіймали на вулиці та примусово відвезли в ТЦК: українцям розповіли, як себе поводити Як в інших країнах звикли підтирати попу і чому на нас дивляться, як на дурнів: вся справа в культурі
Показати ще

Знайдений намет групи Дятлова, частково очищений від снігу. Одна з бокових стінок була розрізана ножем.

Півтора кілометра від намету пошукова група наштовхнулася на два трупи, які лежали поблизу розлогого кедра. Це були Юрій Дорошенко та Георгій Кривоніщенко. З одягу на них було лише спіднє, а тіла були уражені опіками від багаття, сліди якого відшукали поблизу

Буквально за 300 метрів від місця, де знайшли тіла двох туристів, відшукали труп лідера групи Ігоря Дятлова. Він був одягнутий у теплі штани та хутряну безрукавку. Черевиків не було, лише шкарпетки.

Опитані мансі також зазначали, що бачили у фатальну ніч неподалік від місця загибелі туристів загадкові "вогняні кулі".

Дехто вбачає у цьому привід серйозно поставитися й до іншої теорії: учасники походу стали жертвами тестувань забороненої зброї – можливо, навіть ядерної бомби. Її вибух міг би пояснити те, що бачили мансі.

Теорію підтверджують ще кілька фактів: одяг кількох членів групи мав підвищений радіоактивний фон.

Саме вибух міг змусити туристів покинути намет. А травми могли бути завдані групою зачистки, яка намагалася приховати сліди своєї діяльності у регіоні.

Прихильники теорії випробування забороненої зброї дотримуються думки, що радянські спецслужби інсценували загибель туристів так, нібито вони померли від стихійного лиха.
Так вважав й єдиний вцілілий з групи - Юрій Юдін. На п'ятий день походу йому стало зле - через біль у нозі Юрію довелося повернутися до Свердловська. Тоді він навіть здогадуватися не міг, що цей факт врятує йому життя.

"На мою думку, вони стали жертвами зачистки. Випадково опинилися свідками якихось випробувань, і, унаслідок отруєння, були приречені на смерть. Мені так слідчий Іванов і сказав: "Вони були приречені. Ти однозначно був би десятим". Думаю, він знав справжню причину загибелі групи", - говорив він.

Юрій Юдін прощається з Людмилою Дубініною

Та незгодні з версією наголошують на тому, що випробування зброї немає сенсу проводити за межами спеціальних полігонів. Адже так неможливо як слід оцінити її ефективність.

Найраціональнішою версією серед дослідників наразі вважається досить прозаїчна – сходження лавини. Однак, не простої, а особливого типу, що має назву "снігова дошка". Вперше цю версію висунув у 1991 році учасник пошукової групи Мойсей Аксельрод.

Такий специфічний тип лавини може виникнути за умови, коли верхній шар снігу удень нагрівся та розтанув, а вночі замерз і став дуже щільним, тож є дуже нетривким і може легко відірватися.

На думку конспірологів, саме "снігова дошка" й накрила намет туристів. Її удар міг би пояснити навіть тяжкі травми, отримані частиною групи.

Критики версії наголошують на тому, що слідів "снігової дошки" пошукова група не побачила. Й сам сховок туристів на перший погляд не надто постраждав - одна з палиць, на які кріпився намет, залишилася стояти. Вціліла й піч, встановлена членами групи.



Результат судово-медичної експертизи

Ще одна конспірологічна теорія говорить про те, що кілька учасників групи були співробітниками КДБ під прикриттям.

Вони нібито мали передати дезінформацію про ядерні технології СРСР іноземним агентам, замаскованим під іншу туристичну групу. Проте останні завчасно розкрили цей план (або самі були викриті) через що вбили групу Дятлова.

Зробили вони це у досить вигадливий спосіб – під загрозою застосування зброї вигнали туристів на мороз, а згодом вислідили тих, хто не помер від дії низьких температур.

Критики цієї версії закономірно зазначають, що вона нагадує радше "детективний роман" і називають її малоймовірною.

Вбачають причину смерті туристів і у паранормальних явищах - від НЛО до снігової людини та нечистої сили.

Явище, зафіксоване на камеру одного з туристів

Сама гора Холатчахль має не дуже хорошу репутацію. У мансі є легенда, яка розповідає про потоп, що трапився понад 10 тисяч років тому. Тоді хвилі накрили Землю і загинули усі, окрім 11 представників цього народу.

Вони видерлися на вершину гори Холатчахль сподіваючись, що так зможуть врятуватися. Проте хвилі невпинно затягували людей під воду, аж поки не лишилося лише двоє – чоловік та жінка, які згодом спустилися і відродили плем'я. Тоді Гора мерців забрала рівно 9 життів, як і у 1959-му.

Останній кадр, який було знято на плівку фотоапарата о 17 годині 1 лютого 1959 року. На світлині зображено, як молодь розчищає сніг, щоб встановити намет.