Влада Китаю спровокували в країні атмосферу підозрілості і ворожості, закликаючи громадян доносити на своїх рідних і сусідів з ознаками захворювання.

В неприємні ситуації потрапляють навіть ті, у кого немає ніяких симптомів. Про це пише ВВС.

Стали відомі випадки цькування людей, які побували в Ухані. Одного чоловіка прогнали з готелю, після того як він пред'явив своє посвідчення особи. Іншого з села вигнали налякані мешканці. Третій виявив свою особисту інформацію у відкритому доступі в інтернеті після того, як дав свої дані владі.

Все це робиться, пише NYT, нібито з метою стримати поширення епідемії, проте так діють лишще авторитарні режими.

Популярні новини зараз
Повинні з'явитися без повістки: кого чекають у ТЦК з 1 квітня Готуйте гаманці: українцям за лічені дні підвищать тарифи на комуналку, що подорожчає Зміна ціни на електроенергію: у НКРЕКП зробили заяву для споживачів Олена Зеленська здивувала українців своїми ногами, але пояснила, чому так сталося
Показати ще

Студент одного з коледжів Уханю Кармія Тан після спалаху захворювання повернувся в своє рідне місто Ліньхай. Через п'ять днів з ним зв'язалися місцеві співробітники безпеки.

Він сказав їм, що самоізолювався від контактів з навколишнім світом і сидить вдома, проте його попросили надати всю персональну інформацію, включаючи номер паспорта і день повернення з Ухань.

Незабаром його дані почали поширюватися в мережі разом з даними інших жителів Ліньхая, що побували в Ухані.

Ще через кілька днів поліція опломбувала двері Кармія Таня і повісила табличку - "тут живе той, що повернувся з Ухань". На табличці також вказано телефон, за яким сусіди повинні зателефонувати, якщо побачать, як Тань або члени його сім'ї залишають квартиру.

Нагорода за донос

Влада Китаю закликає поставитися з розумінням до подібних заходів, враховуючи, що країна переживає надзвичайну ситуацію, і вже більше 420 чоловік померли від коронавируса.

Однак правозахисники та активісти впевнені, що проти жителів провінції Хубей, звідки почалося поширення вірусу, ведеться цілеспрямована кампанія.

В одній з північних провінцій країни - Хебее місцевим жителям обіцяна винагорода в тисячу юанів (близько 140 доларів) за інформацію про кожного приїжджому їз Ухань.

У провінції Цзянсу влади забарикадували двері в квартиру сім'ї, яка нещодавно побувала в Ухані, металевими гратами, схожими на тюремні, пише New York Times. Продукти їм постачають сусіди, спускаючи сумки на мотузці зверху на їхній балкон.

Співробітник фірми техзабезпечення в Ухані Енді Лі вивіз свою сім'ю на орендованій машині з міста і попрямував до родичів в Пекін. Однак зупинитися по дорозі в готелях інших провінцій виявилося неможливо.

Лише один дорогий готель в Наньцзині погодився їх зареєструвати, і там Енді Лі влаштував сім'ї добровільний чотириденний карантин, поки місцева влада не переселили їх і інших втікачів з Ухань в спеціальний готель на карантині.

"Все, чого вони хочуть, - ізолювати уханьців від жителів Наньцзіна, а те, що люди з Ухань можуть заразити один одного в цьому готелі, їх не хвилює", - прокоментував Енді Лі умови карантину, при якому не дотримуються навіть елементарних заходів безпеки.

21-річній студентці, яка повернулася з Ухань в рідне місто в центральному Китаї, не дозволили з'їздити в сусіднє село на похорон дідуся, хоча з моменту її повернення із зараженої зони пройшло більше часу, ніж визнвчені для карантину 14 днів.

Її особисті дані виявилися в інтернеті, і вона почала отримувати дзвінки з погрозами. Дівчина розповіла, що один з тих, що дзвонили сказав:"Навіщо ти повернулася в наше місто, уханьска собако".