У галактиці Маркарян 231, розташованої в півмільярда світлових років від нас, знайшли хмари молекулярного кисню - вперше де-небудь поза Чумацького Шляху.

Галактика Маркарян 231 на знімку космічного телескопа Hubble / NASA, ESA, Hubble Heritage Team

довгий час астрономи очікували, що в міжзоряному просторі молекулярного кисню - того, яким ми дихаємо - буде досить. Однак до сих пір всі спроби виявити його де-небудь за межами нашої Галактики не приносили ніякого результату. Про перший такому спостереженні розповідається в новій статті , опублікованій в The Astrophysical Journal .

Цзюньчжі Ван (Junzhi Wang) і його колеги з Шанхайської астрономічної обсерваторії розглянули далеку галактику Маркарян 231 . Яка знаходиться в сузір'ї Великої Ведмедиці, більш ніж в 580 мільйонах світлових років, і вважається найближчою галактикою з квазаром.

Космос
Космос

Популярні новини зараз
Нові тарифи на газ в Україні: скільки він коштуватиме до квітня 2025 року Довідку можна викидати: чоловіків огорошили новим правилом 60-й День народження - не привід радіти: в Україні пенсіонерам повідомили погану новину Старі сковорідки не доведеться викидати: як у домашніх умовах подарувати посуду друге життя
Показати ще

Використовуючи радіотелескопи NOEMA і IRAM 30m, вчені виявили в спектрі галактики, на характерній довжині хвилі 2,52 міліметра, сліди молекулярного кисню - вперше де-небудь за межами Чумацького Шляху. Передбачається, що велика частина кисню Всесвіту замерзає в формі льоду (атомарного і водного) на порошинки міжзоряної речовини. Однак в такому активному регіоні, яким є центр Маркарян 231, йдуть бурхливі зореутворення (воно відбувається приблизно в сотню разів інтенсивніше, ніж в Чумацькому Шляху), під випромінюванням молодих зірок атомарний кисень вивільняється і утворює молекули.

Обов'язково підпишись на наш канал у Viber, аби не пропустити найцікавіше

Нагадаємо, раніше 29-річний мільйонер розповів, на що ніколи не витрачає гроші

Також "Знай.ua" писав, що дивовижну місцину в Україні визнали найромантичнішою у світі