Епідеміолог Тоні Голдберг у 2012 році з відрядження до Уганди привіз у своєму носі кліща. Замість того щоб перелякатися, вчений дослідив паразита і зробив наукове відкриття.

Результати свого дослідження Голдберг презентував у науковому журналі The American Journal of Tropical Medicine and Hygiene.

Ця історія має декілька цікавих нюансів. По-перше, зазвичай кліщі не оселяються у носових порожнинах ссавців. По-друге, після детального вивчення під мікроскопом кліща, вчений з'ясував, що це доволі загадковий кліщ. Гіпотез щодо кліща було дві: це незнаний науці кліщ або що його генетичні дані не занесені до бази, бо вчені рідко з ним зіштовхувались.

Дослідження показали, що це відомий науці кліщ, зазвичай він паразитує на приматах, зокрема шимпанзе. Відомо, що шимпанзе надзвичайно комунікабельні тварини, які багато часу проводять за своєю специфічною комунікацією - вони займаються грумінгом один одного. Така діяльність унеможливлює проживання кліща на тілі тварини.

Носові кліщі у дитинчат шимпанзе, фото:batrachospermum.ru
Носові кліщі у дитинчат шимпанзе, фото:batrachospermum.ru

Популярні новини зараз
Одні поїдуть, інші не доживуть: як зміниться Україна у найближчі 15 років Розписуватися буде не потрібно: коли повістка вважатиметься врученою Українські пенсіонери отримають по 500 гривень "бонусу": хто у списку "літніх" щасливчиків Чому українцям необхідно заповідати майно вже зараз та як це зробити правильно
Показати ще

Вчений переглянув велику кількість фотографій дитинчат шимпанзе і побачив неочікуване - кожна п'ята тварина має такого “орендаря” у носі. З точки зору еволюції рішення поселитись у носовій порожнині показує живучість кліщів та їхню здатність пристосовуватись до різноманітних умов, щоб вижити.

Вчений навіть жартує: “Не можу вигадати кращого місця для схованок, аніж анатомічна структура, важкодоступна для пальців”. Ці хитрі тварини несуть загрозу не лише для африканських приматів, існує висока вірогідність, що вид зуміє “полюбити” носи людей. Вчений зазначає, що кліщ не приніс йому інфекційного захворювання - проте це не значить, що не потрібно подбати про неможливість розповсюдження кліщів у носах людей.

Обов’язково підпишись на наш канал у Viber, аби не пропустити найцікавіше

Нагадаємо, раніше смертельно заразні істоти почали полювання на українців: як захистити себе та тварин.

Як повідомляв портал "Знай.ua", повзучі кровососи атакують киян: "Переносять смертельну інфекцію".

Також "Знай.ua" писав, що шимпанзе почали деградувати: всьому виною спілкування з людьми.