Лісові пожежі в Австралії, що почали вирувати восени 2019 року, призвели до повного вимирання димчастих псевдомишей, унікального ендеміка цього континенту.

Про таке відкриття дослідників повідомляє пресцентр Університету Чарльза Стерта.

Причиною загибелі цього рідкісного виду ссавців стало отруєння димом - їдкі речовини, що виділялися при пожежі, призводили до тяжкого легеневого захворювання у мишей навіть в 20 кілометрах від зони пожежі.

Вчені зазначають, що у ситуації можна знайти гірку іронію. Димчасті псевдомиші (Pseudomys fumeus) отримали таку назву через специфічне забарвлення хутра, а не, на жаль, через свою здатність протистояти отруєнню продуктами горіння.

Австралійська димчаста псевдомиша, David Paul / Museums Victoria
Австралійська димчаста псевдомиша, David Paul / Museums Victoria

Популярні новини зараз
"Нафтогаз" попередив усіх: потрібно встигнути до 25 квітня Подорожчання майже на 40%: українців чекає "сюрприз" у платіжках Спіймали на вулиці та примусово відвезли в ТЦК: українцям розповіли, як себе поводити На школи тепер чекають масові перевірки: батьки домоглися свого
Показати ще

За оцінками вчених, лісові пожежі в Австралії забрали життя понад 1,25 мільярда тварин, однак, цю цифру необхідно переглянути в більший бік, оскільки вона не враховує смертей, спричинених задимленням.

Обов’язково підпишись на наш канал у Viber, аби не пропустити найцікавіше

Нагадаємо, раніше в Австралії після потужних пожеж почали розмножуватись пекельні павуки.

Як повідомляв портал "Знай.ua", одна стихія руйнувала, інша - врятувала: в Австралії сталося те, чого усі чекали.

Також "Знай.ua" писав, пожежі в Австралії перетворилися на екологічне лихо: як борються з нещадним вогнем небайдужі.