Кількість вивчених вірусів становить лише 1% від усіх існуючих на Землі. Сучасна медицина детально вивчила кілька тисяч різновидів вірусів, проте, за словами фахівців, вони лише "торкнулися поверхні".

Експерименти вчених з Королівського Нідерландського інституту морських досліджень показали, як концентрація вірусів в морській воді регулюється багатьма морськими організмами, які їх поглинають.

За словами вчених, в океанах можуть ховатися десятки мільйонів різних вірусів, невідомих науці. Їх зовсім не складно знайти: в одному мілілітрі океанічної води можна виявити до десяти мільйонів вірусних агентів.

Однак не кожен вірус може заразити людину і стати збудником захворювання або й смерті. Також, існують органызми, які здатні витягувати віруси з навколишнього середовища, харчуючись ними.

Сукупність цих факторів призводить до того, що баланс вірусів в світі знаходиться у відносній рівновазі.

Вчені вирішили вивчити дане явище, тому почали проводити експерименти на віруси, що населяють океан.

Вчені встановили, що віруси можна видалити не тільки за допомогою фільтрації, але і завдяки організмам, які ними харчуються. В результаті експерименту з'ясувалося, що морські мешканці захищають людей від вірусів.

морські губки, фото:thoughtco
морські губки, фото:thoughtco

Найбільш успішними борцями з вірусами виявилися краби, черепашки, устриці і губки. Губки зменшили концентрацію вірусів у воді на 94% за три години, і на 98% за добу в лабораторних умовах.

При цьому навіть штучне додавання в воду нових порцій вірусів знижувало активності їх поглинання губками. Однак така ефективність може бути помітно знижена в умовах дикої природи.

Морські організми впливають один на одного. Наприклад, устриця припиняє фільтрацію в присутності краба.

Проте, як вважають вчені, ефект поглинання вірусів може бути успішно використаний на практиці.

Обов'язково підпишись на наш канал у Viber, аби не пропустити найцікавіше

Нагадаємо, над Землею нависла гігантська діра розміром з цілий континент

Популярні новини зараз
ПриватБанк без розбору блокує платежі українців: покупки перетворилися на "лотерею" Якою буде погода у травні для українців: чи ховати парасольки та куфайки після квітневих дощів Доїхати на роботу і назад – вже не по кишені: проїзд у маршрутках дорожчає Оля Полякова дізналася, що вагітна після розлучення: як насправді з'явився Буряковський
Показати ще

Як повідомляв портал Знай.ua, вчені напророкували Чорному морю пекельний кінець

Також Знай.ua писав, глобальне потепління масово винищить мільйони живих істот