Спільні дії урядів допомогли озоновому шару над Антарктидою відновитись настільки, що можна констатувати зупинку всіх негативних трансформацій в атмосфері Південної півкулі. Цю радісну звістку повідомили у Мельбурнському університеті.

На висоті, близько до полюса, існують швидкі повітряні потоки - їх називають висотними струменевими течіями. Коли озоновий шар “зношується” як це було констатовано наприкінці минулого століття, напрям і сила висотних струменевих течій змінюється. Це означає, що кліматичні умови можуть доволі кардинально змінитись у великій кількості географічних точок. Так, діра в озоновому шарі над Антарктидою і зміна струменевих течій змінила клімат Австралії. Континент відчув різке зменшення опадів, що перетворило центр Австралії на пустелю і знизило врожайність сільського господарства на усіх прибережних ділянках.

Антарктида, фото Pxhere
Антарктида, фото Pxhere

У 1987 році відбулась зустріч усіх керівників держав, які підписали Монреальський протокол - головна ідея якого полягала у повній забороні виробництв озоноруйнівних речовин. Усі держави справді працювали над впровадженням заборони, що і дало наслідок - струменеві течії “повернулись” до свого попереднього маршруту.

Обов'язково підпишись на наш канал у Viber, аби не пропустити найцікавіше

Популярні новини зараз
Карткою – 10 грн, готівкою – 15: в Україні знову підвищують ціни на проїзд Дати виплати пенсій "перетасували": чи можна змінити день отримання виплат 60-й День народження - не привід радіти: в Україні пенсіонерам повідомили погану новину Старі сковорідки не доведеться викидати: як у домашніх умовах подарувати посуду друге життя
Показати ще

Нагадаємо, раніше NASA зафіксувало аномальну поведінку озонової діри.

Як повідомляв портал "Знай.ua", Озоновий шар у небезпеці: одна з країн світу ставить під загрозу всю планету.

Також "Знай.ua" писав, що Вчені назвали вбивцю атмосфери Землі.