Кажуть, що віруси належать до того ж сімейства, що і SARS-CoV2, який викликає COVID-19, але генетично не пов'язані з поточним спалахом.

Джерело: британське видання Daily Mail.

Нові віруси були виявлені у трьох різних видів. Команда відзначає, що необхідні додаткові дослідження, щоб визначити, чи мають недавно виявлені коронавіруси «потенціал для передачі між видами, щоб краще зрозуміти ризики для здоров'я людини».

Популярні новини зараз
Борги анулюють: українцям дали новий шанс у важкі часи ПриватБанк без розбору блокує платежі українців: покупки перетворилися на "лотерею" Українців поставили у жорсткі рамки: почнуть обмежувати Українцям вказали на два обов'язкові платежі, які не можна ігнорувати
Показати ще

COVID-19 вперше потрапив у заголовки газет в Ухані, Китай, в грудні 2019 року і з тих пір вразив майже кожну країну світу.

За станом на вівторок, є понад 1,9 мільйона підтверджених випадків, а число загиблих перевищило 119 000.

Однак COVID-19 найбільше вразив США: понад 588 000 випадків і більше 23 000 випадків смерті.

Останні дослідження були проведені Глобальною програмою охорони здоров'я Смітсонівського інституту, яка, як вони сподіваються, допоможе експертам зрозуміти різноманітність коронавірусів у летючих мишей і послужить основою для глобальних зусиль по виявленню, профілактиці та реагування на інфекційні захворювання, які можуть загрожувати громадському здоров'ю, особливо в світлі триваючої пандемії COVID-19.

Марк Валітутто, колишній ветеринарний лікар дикої природи в Смітсонівській програмі глобальної охорони здоров'я і провідний автор дослідження, заявив: «Вірусні пандемії нагадують нам про те, наскільки тісно здоров'я людини пов'язане зі здоров'ям дикої природи і навколишнього середовища».

«В усьому світі люди все частіше взаємодіють з дикою природою, тому, чим більше ми розуміємо ці віруси у тварин - що дозволяє їм мутувати і як вони поширюються на інші види - тим краще ми можемо зменшити їх пандемічний потенціал».

Команда зібрала зразки слини і фекалій від 11 різних видів кажанів в частинах М'янми, країнах Південно-Східної Азії, що межує з Бангладеш і Індією.

Карта COVID-19 \\ Daily Mail
Карта COVID-19 \\ Daily Mail

Всього з травня 2016 року по серпень 2018 року було зібрано понад 750 зразків.

Потім зразки були перевірені і порівняні з іншими відомими коронавірусами, в результаті чого було отримано шість нових.

Один з них був знайдений в інших частинах Південно-Східної Азії, але ніколи раніше не зустрічався в М'янмі.

Згідно LiveScience, шести коронавирусам були дані нові назви: PREDICT-CoV-90 (знайдений у азійського жовтого кажана), PREDICT-CoV-47 і PREDICT-CoV-82 (знайдений в зморшкуватого безволосого кажана) і PREDICT-CoV-92, -93 і -96, які були знайдені в кажана з носом.

С'юзан Мюррей, директор Смітсонівськії програми глобальної охорони здоров'я і співавтор дослідження, сказала: «Багато коронавірусів не можуть представляти небезпеки для людей, але коли ми виявляємо ці захворювання на ранніх стадіях у тварин, у джерела, ми отримуємо цінну можливість досліджувати потенційну загрозу.

«Пильний нагляд, дослідження та освіта є найкращими інструментами, які ми можемо використовувати для запобігання пандемій до їх виникнення».