Єгипет, Ефіопія і Судан проводять чергові переговори у спробі домовитися про розподіл води в Нілі. І при цьому на Нілі Ефіопія вже будує греблю, яка може призвести до негативних наслідків для Єгипту.

У разі, якщо трьом державам не вдасться домовитися, а ця висока ймовірність, на північному сході Африки може з'явиться гаряча точка, яка спровокує масову міграцію мирного населення у тому числі в Європу.

З-за греблі на Нілі, яку будує Ефіопія, Єгипет може зіткнутися з гуманітарною катастрофою і занепадом. Гребля готова на 70%

Гребля в Ефіопії, фото з вільних джерел
Гребля в Ефіопії, фото з вільних джерел

Єгипет наполягає на угоді, яке гарантувало б, що сток Нілу не зменшиться. Судан займає в якомусь сенсі проміжну позицію. Можливо, тому, що ефіопська дамба дозволить тримати рівень води в Блакитному Нілі однаковим протягом всього року, усунувши небезпека повеней, які трапляються після проливних дощів на Ефіопському нагір'ї.

Популярні новини зараз
Одні поїдуть, інші не доживуть: як зміниться Україна у найближчі 15 років Два тарифи на воду: нові ціни встановили для мешканців багатоповерхівок та приватного сектору Розписуватися буде не потрібно: коли повістка вважатиметься врученою Як в інших країнах звикли підтирати попу і чому на нас дивляться, як на дурнів: вся справа в культурі
Показати ще

Країни, які знаходяться нижче за течією Нілу стурбовані тим, що стік води в Нілі скоротиться. Зокрема, Каїр побоюється зменшення запасів води в озері Насера, водосховище перед Асуанської греблею, і падіння вироблення електрики. Про це кілька днів тому нагадав президент Єгипту Абдул Фаттах аль-Сісі, повторивши відому фразу: "Єгипет - дитя Нілу".

Недолік води в Єгипті призведе до втрати мільйонів робочих місць.

"Тисячі гектарів орних земель зникнуть, площа оброблюваних земель збільшиться, вартість імпорту продовольства різко зросте, а урбанізація буде стрімко зростати", - сказано у листі до ради Безпеки ООН, яке цитує єгипетське видання Al-Ahram.

У той же час Ефіопія дорікає Каїр, що з одного боку вони скаржаться на нестачу води, а з іншого – запускає проект в 2 мільйони доларів зрошування водою нільської пустелі західного Сіная.

Обов'язково підпишись на наш канал в Viber, щоб не пропустити найцікавіше

Нагадаємо, біблійні "вершники Апокаліпсису" мчать на Єгипет.

Як повідомляв Знай. ua, оспіваний у легендах "Храм Георгія" вдалося відкопати на забутих землях.

Також Знай. ua писав, що найдавнішу пам'ятку християнства знайшли в Богом забутому місці, як виглядає унікальна реліквія.