Археологи несподівано виявили у розграбованій гробниці серед стародавніх тіл були виявлені давньоєгипетські артефакти.

У той час як мегалітичні кам'яні пам'ятки північної Аравії залишаються значною мірою невідомими, виявлення тут великої ритуальної платформи і єгипетських артефактів пролило світло на еволюцію людської окупації і ритуального використання в регіоні.

Міжнародна команда археологів з Франції, Саудівської Аравії та Італії виявила в районі Домат аль-Джандал велику 35-метрову довгу трикутну платформу для проведення ритуалів.

Археологи, фото з відкритих джерел
Археологи, фото з відкритих джерел

Виявлені могили, що охоплюють період з середини шостого тисячоліття до нашої ери приблизно до 50 року до нашої ери. Спрямована платформа на вісь захід-північно-захід на схід-південний схід, що збігається з траєкторією сонця зимового сонцестояння, і була побудована, на думку вчених, у кілька етапів, перший з яких почався ще 8 тисяч років тому.

Популярні новини зараз
Пенсіонери отримають підвищену пенсію: які умови Якщо на гривню більше – субсидію не отримаєте. Який дохід повинен бути для пільги Астролог назвав точну дату закінчення війни – надії на 2024 рік були марними Українців поставили у жорсткі рамки: почнуть обмежувати
Показати ще

Під камінням виявлено людські тіла - це означає, що цей район був важливим місцем соціальної та ритуальної активності з моменту його будівництва.

Другий етап поховань на платформі сказав археологам, що монументальна будівля виконувала ритуальну або похоронну функцію. Монументальність ритуальної платформи говорить про те, що це була область колективного поминання і соціального ритуалу.

Третій етап поховання датується приблизно 5400-5000 років тому. Ці гробниці були розграбовані, але археологи виявили тринадцять бус: два циліндричних намистини, три циліндричних намистини, три плоских білуватого каменю і п'ять сердоліків. Крім того, були знайдені черепашки, фаянсовий намистина з єгипетської глазур'ю і амулет, що зображає жука-скарабея з давнього Єгипту.

Археолог, фото: Getty Images
Археолог, фото: Getty Images

Дослідники зробили висновок, що присутність єгипетських ремесел пов'язано з близькістю до місця Синайського півострова і Південному Леванту. Єгипетські друку в формі скарабеїв поширювалися з початку другого тисячоліття до нашої ери до середини першого тисячоліття до нашої ери. І хоча, як пояснюють учені, навряд чи колись вдасться дізнатися, як ці артефакти потрапили в Саудівську Аравію з давнього Єгипту, зате подальші розкопки на ритуальної платформі допоможуть зрозуміти життя в Саудівській Аравії 8000 років тому.

Обов'язково підпишись на наш канал в Viber, щоб не пропустити найцікавіше

Нагадаємо, на розкопках стародавнього замку виявили цілий скарб – від стародавніх монет до витончених ваз.

Як повідомляв Знай.uа золоті Божі хрести – українські скарби, які вважалися загубленими, знайшли в Москві.

Знай.uа писав, гробниця "Леді з Віксу" – археологи заявили про загадкову кельтську княгиню.