Вирішуючи загадку походження далеких об'єктів - Хмари Оорта, астрономи припустили, що у молодого Сонця могла бути сусідка - точно така ж зірка, яка народилася разом з ним, але потім загубилася на просторах Галактики.

Найдальша від Сонця планета - Нептун, але Сонячна система простягається набагато далі його орбіти. Слідом розташовані крижані тіла пояса Койпера, такі як Плутон з його супутниками, далі - об'єкти розсіяного диска. Нарешті, їх охоплює вже не плоска, в формі бублика, а сферична Хмара Оорта, заповнена міріадами малих тіл, деякі з яких, злітаючи зі своїх орбіт, можуть зближуватися з Сонцем в вигляді довгоперіодичних комет.

Саме існування Хмари Оорта залишається гіпотетичним: спостерігати ці об'єкти наразі не вдається, хоча на нього виразно вказують орбіти комет, які прилітають до нас. Передбачається, що мільярди (а можливо, і трильйони) цих кам'янистих і крижаних тіл - це уламки, що збереглися з часів формування Сонячної системи. Однак моделювання такого процесу показує, що "населення" Хмари Оорта має бути зовсім не настільки численним. Тому походження його також залишається загадкою.

Нове незвичайне пояснення цьому висунув відомий гарвардський астрофізик Аві Леб (Avi Loeb), один з керівників проекту з відправлення місії до сусідньої зірки Breakthrough Starshot. У статті, опублікованій в The Astrophysical Journal Letters, передбачається, що молоде Сонце могло мати тісний сусідку - другу зірку, що сформувалася разом з ним, але згодом загубилася на просторах Галактики. "Зараз вона може бути де завгодно в Чумацькому Шляху", - говорить співавтор роботи Амір Сіраж (Amir Siraj).

Саме по собі таке не рідкість: у щільних молекулярних хмарах "зіркових колисок" вони не народжуються поодинці, і тяжіння Чумацького Шляху постійно "розносило" їх один від одного. Однак якщо у молодого Сонця дійсно був подібний близнюк, подвійна система могла послужити ефективною гравітаційною пасткою, здатною утримати потрібну кількість об'єктів для утворення і розсіяного диска, і Хмари Оорта. За розрахунками астрономів, зірка могла мати практично ту ж масу, що і Сонце, і розташовуватися від нього приблизно в 1000 а.о. (радіусів земної орбіти).

Обов'язково підпишись на наш канал в Viber, щоб не пропустити найцікавіше

Популярні новини зараз
Два тарифи на воду: нові ціни встановили для мешканців багатоповерхівок та приватного сектору ТЦК дав чоловікам 60 днів: повідомити обов'язково На школи тепер чекають масові перевірки: батьки домоглися свого Чому українцям необхідно заповідати майно вже зараз та як це зробити правильно
Показати ще

Нагадаємо, у NASA повідомили про наближення до Землі величезного астероїда

Як повідомляв портал Знай.ua,астронавти показали дивне відео з орбіти

Також Знай.ua писав, NASA прокоментувало знімок з НЛО