В українській столиці зафіксували спалах небезпечного захворювання — лихоманку Західного Нілу. Зараз інфікований чоловік перебуває під пильним наглядом лікарів Олександрівської лікарні.

Про це на своїй сторінці в Facebook розповіла провідний інфекціоніст Міністерства охорони здоров'я України Ольга Голубовська

"Ну ось і в нашій клініці ми підтвердили менінгеальні форму лихоманки Західного Нілу — захворювання, що проявляє неймовірну активність зараз в Європі. Це досить небезпечне захворювання, інформованість про який широкомасштабної клінічній практиці низька", — заявила Голубовська.

Як правило, хвороба переноситься за допомогою комариного укусу. За словами медика, у 80 % випадків інфекція може розвиватися безсимптомно. Також проблема в постановці діагнозу полягає в тому, що симптоми хвороби легко сплутати з грипом: підвищення температури, головний біль, біль у горлі, м'язах та суглобах, загальна слабкість, нудота і діарея.

"Смертність серед пацієнтів, у яких розвивається нейроинвазивная форма хвороби, становить від 4% до 14%", — пише Голубовська.

Популярні новини зараз
Номер буде заблоковано: абоненти Lifecell можуть втратити найдорожче Всі дані передадуть до податкової: доведеться заплатити за кожен метр Підвищення пенсій з 25 березня: у кого і на скільки в Україні збільшаться виплати Зібрав долари на "чорний день" - отримай штраф: в Україні змінилися правила зберігання валюти
Показати ще

Найбільшу небезпеку африканська лихоманка становить для літніх, вагітних, людей з ослабленим імунітетом.

Проте є і гарні новини. Інфікована людина не загрожує супспiльству. Передача ЛЗН від людини до людини можлива лише при пересадці органів або переливанні крові.

Як не захворіти

Від ЛЗН немає вакцин. Однак людям, що знаходяться в епiдемзонах, слід прийняти превентивні заходи.

1. Не перебувати на відкритому повітрі в піковий для укусів — сутінках.

2. Носити сорочки з довгими рукавами і брюки світлих тонів.

3. Використовувати репеленти, які містять ДЕТА (діетілтолуамід).

Нагадаємо, американські дослідники винайшли новий препарат, який швидко вбиває вірус грипу без побічних ефектів для організм. Достатньо однієї дози, щоб істотно скоротити тривалість гострого неускладненого грипу у дорослих та дітей старше 12 років.

Як повідомляв портал "Знай.иа", нідерландські дослідники з Leiden University Medical Centre встановили причину постійних мігреней у чоловіків

"Знай.иа" писав, що міжнародна група американських і японських дослідників заявила, що винайшла ліки від діабету першого типу.