Про небезпеки пізньої вагітності повторюють без кінця, але наскільки чутки відповідають дійсності?

Недавнє дослідження, проведене групою вчених з Університету Альберти (Канада), показало, що ймовірність виникнення серцево-судинних захворювань зростає як у жінок, які народжують після 35 років, так і у їх дітей, пише Science Daily.

Дослідники провели ряд експериментів на лабораторних щурах. Гризунів розділили на три групи: перша — ніколи не вагітніли, друга — після вагітності, третя — випадки з викиднем.

Виявилося, що у третьої групи спостерігалося зменшена вазодилатація (розширення кровоносних судин) у порівнянні з тваринами першої та другої групи.

Популярні новини зараз
Дати виплати пенсій "перетасували": чи можна змінити день отримання виплат Нові тарифи на газ в Україні: скільки він коштуватиме до квітня 2025 року Встановлення інвалідності буде проходити по новому: які документи готувати для МСЕК Старі сковорідки не доведеться викидати: як у домашніх умовах подарувати посуду друге життя
Показати ще

Крім цього, у щурів з другої групи спостерігалося зменшена вазодилатація в артеріях кишечника.

Дослідники також виявили специфічні для статi відмінності на ризики для здоров'я у щурів-самців. Чоловіки, які народилися в післяпологовий групі, страждали від серцевих захворювань, пов'язаних з переривчастим кровотоком.

"Враховуючи зростаючу тенденцію до відстрочення вагітності, наші результати мають значні наслідки для населення і охорони здоров'я і ще раз ілюструють вагітність як вікно можливостей для оцінки серцево-судинного здоров'я", — заявили дослідники.

Раніше дослідники встановили, що пізня вагітність супроводжується зниженим припливом крові в плаценті. Такий стан небезпечен для розвитку і здоров'я майбутньої дитини.

Нагадаємо, комбіновані протизаплідні засоби зменшують ймовірність розвитку раку яєчників серед молодих жінок. Медики проаналізували дані близько двох мільйонів сотень датчанок у віці від 15 до 49 років.

Як повідомляв портал "Знай.uа", британські вчені розробили мініатюрний пристрій, що допоможе діагностувати причини безпліддя.

Також "Знай.uа" писав, нещодавнє дослідження шведських учених показало, що кількість чоловіків, що страждають від лавр батьківства зросла в 10 разів.