Буваєш, приходиш в кафе, відкриваєш меню і впадаєш у ступор. Очі розбігаються. Що замовити на обід? Стільки позицій...

Вітаємо! Ви зіткнулися з парадоксом вибору. Нещодавнє дослідження по новому дозволило поглянути на цей феномен, пише Science Daily.

У рамках експерименту добровольцям надали фотографії мальовничих ландшафтів, які вони могли надрукувати на різних речах, наприклад чашці. Вибрати дозволялося лише один знімок.

Кожному учаснику у випадковому порядку запропонували набір, містить 6, 12 або 24 зображення. Їх попросили вибрати той, подобається найбiльше, а тим часом вчені за допомогою МРТ фіксували активність кори головного мозку.

Популярні новини зараз
Показники лічильника стануть недійсними: споживачів застерегли від неприємностей з платіжками Абонентам Київстар та Vodafone дали важливі інструкції: інакше вигідного тарифу не бачити Нові тарифи на воду та каналізацію: за кожен кубометр – 86 гривень Київстар раптово змінює тарифи: що стосується всіх абонентів
Показати ще

З'ясувалося, що при прийнятті рішення особливу активність виявляють дві області: передня поясна кора (ВПК), де зважується потенційний ущерю і вигоди від рішень; і смугасте тіло, що відповідає за визначення цінності.

Активність у цих двох регіонах була найвищою серед тих, у кого було 12 варіантів вибору, і найнижчою — у тих, хто вибирав між 6 або 24 варіантами.

Певно, парадокс вибору викликаний взаємодією смугастого тіла і ПКК, зважують зростаючий потенціал вигоди проти масштабом роботи, яку мозок повинен буде виконати, щоб оцінити можливі переваги.

У міру збільшення кількості варіантів потенційна нагорода збільшується, але потім починає вирівнюватися з-за обсягу енергії, яку доведеться витратити мозку для оцінки ситуації.

Тому мозок найчастіше вибирає варіант, при якому винагороди меньше, зате менше зусиль.

Як вважають дослідники, ідеальна кількість варіантів для людини десь між 8 та 15, в залежності від сприйманої нагороди, складності оцінки варіантів та індивідуальних характеристик людини.

"По суті, наші очі більше, ніж наші шлунки. Коли ми думаємо про те, скільки варіантів нам хотілося б, ми не можемо подумки уявити розчарування, якi стоять за нашим рішенням", — стверджує провідний дослідник Колін Камерер (Colin Camerer).

Вчені вважають, що майбутні дослідження в цій сфері допоможуть знайти метод кількісно оцінити психічні витрати прийняття рішення.

Нагадаємо, про рецепт щастя родом з античності.

Як повідомляв портал "Знай.uа", міжнародна група вчених вважає, що стародавній ретровірус може бути пов'язаний з виникненням наркозалежності у сучасних людей.

Також "Знай.uа" писав, что таке синдром самозванцакак від нього позбутися.