Дослідники з Медичного центру Бет-Изрейел (Beth Israel Deaconess Medical Center) виявили набір нейронів, який "перемикають" мозок на сплячий режим.

Медики провели дослідження на мишах і встановили, що клітини, розташовані в області гіпоталамуса, званої вентролатеральним преоптичним ядром (ВЛПО), відіграють вирішальну роль для здорового сну, пише Science Daily.

Спочатку вчені активували клітини нейронів за допомогою лазерного світлового пучка. В іншому експерименті команда використовувала хімічна речовина для вибіркової активації нейронів ВЛПО. В обох випадках активація цих клітин присипляла мишей.

Результати дослідження підтвердили припущення, що ці нейрони активні під час сну і що їх пошкодження викликає безсоння.

Популярні новини зараз
Нові правила військового обліку: українців штрафуватимуть без їхнього відома Українців зобов'яжуть сплатити податки за квартири минулих десятиліть Безкоштовний проїзд для всіх: українцям скасують плату за комунальний транспорт Платіжки за травень не порадують: постачальник газу підвищив тариф
Показати ще

"Ми виявили, що коли клітини ВЛПО стимулюються від одного до чотирьох разів на секунду, то мозок "засинає". Однак якщо стимулювати їх швидше і частіше, то вони згоряють і перестають працювати", — заявив глава дослідження Кліффорд Б. Сапер (John B. Saper).

Крім цього, команда дослідників встановила, що активація клітин ВЛПО призводить до зменшення температури тіла.

"Ми вважаємо, що саме тому людям скручуються під теплою ковдрою під час сну", — додав Сапер.

Також дослідження показало, що постійна активація цієї групи нейронів знижує температуру тіла у мишей на п'ять або шість градусів.

Команда Сапера запропонувала, щоб надмірна активація цих нейронів відповідає за тривалий сон і зниження температури тіла у сплячих тварин.

Медики мають намір продовжити дослідження і детальніше проаналізувати взаємозв'язок групи нейронів з вентролатерального преоптичного ядра і сну.

Нагадаємо, подростки, які сплять менше 6 годин, починають палити, пити і вживати наркотики в два рази частіше за своїх однолітків зі здоровим сном.

Як повідомляв портал "Знай.uа", два в години дня — оптимальний час користування гаджетом для дітей.

Також "Знай.uа" писав, що денний сон просто-таки життєво необхідний деяким людям.