До 2050 року близько половини населення Землі буде страждати від близорукости.

Такий прогноз висунули дослідники з Колумбійського університету в Нью-Йорку, пише The Medical News Today.

Втім, медики сподіваються до того моменту винайти ліки, яке зможе зцілити міопію за один день.

Міопія, або короткозорість — це стан, при якому зображення формується не на сітківці ока, а перед нею. Всесвітня організація охорони здоров'я заявляє, що в усьому світі спостерігається збільшення випадків очного дефекту. Проблема в тому, що короткозорість може призвести до розвитку серйозних захворювань: катаракті, пошкодження сітківки та глаукоми.

Популярні новини зараз
"Київстар" попередив українців про небезпеку: що треба знати Залишать голими та босими: комунальники пообіцяли "не райдужну перспективу" всім боржникам Що насправді роблять контролери з вашими лічильниками: чого боятися, а чого не варто Оля Полякова дізналася, що вагітна після розлучення: як насправді з'явився Буряковський
Показати ще

Недавнє дослідження показало, що у більшості випадків розвиток міопії і далекозорості пов'язано з різними генами. До цього фахівці вважали, що "протилежні зміни в тих самих генах і коліях" визначають як розвиваються два очних стану після народження.

На розвиток короткозорості також впливає навколишнє середовище, довгий читання і тривала робота з монітором. Проте до цього дослідження було неясно, які основні молекулярні механізми формування миоимы.

Зазвичай як короткозорість, так і далекозорість вивчається в лабораторних умовах на тваринах. Піддослідним мавпам надягають лінзу з тим чи іншим фокусною відстанню на кілька тижнів, в той же час як інший очей розвивається нормально.

Експеримент показав відмінності в експресії генів між обома очима. Дослідники виявили, що 29 генів, які змінювали експресію, перебували в тих же хромосомних областях, які відповідають за розвиток міопії.

Медики вважають, що їх відкриття ляже в основу розробки ліки проти дефектів зору, від яких буде страждати 4,6 мільярда чоловік в середині XXI століття.

Нагадаємо, генотерапія допоможе в лікуванні рідкісного захворювання, що приводить до сліпоти у чоловіків.

Як повідомляв портал "Знай.uа", британські дослідники успішно протестували пристрій штучної підшлункової залози.

Також "Знай.uа" писав, група дослідників з Університету Нью-Мексико довела, що вживання марихуани пом'якшує симптоми цілого переліку захворювань.