Психологи вважають, що перфекціонізм — це потужний особистісний важіль з завищених особистих стандартів і надмірного критичного ставлення до себе.

Інші дослідники вважають, що прагнення до ідеального результату можна розділити на три аспекти: самооріентірованний перфекціонізм; перфекціонізм, орієнтований на інших; перфекціонізм, заснований на громадських стандартах, пише The Medical News Today.

Перфекціонізм може серйозно вплинути на наше психічне і фізичне здоров'я. Недавнє дослідження показало, що третя форма перфекціонізму — найбільш виснажлива. В цьому випадку люди вважають, що суспільство вимагає від них самого досконалості у багатьох аспектах перш, ніж висловити своє схвалення.

Тривога, депресія і суїцидальні думки — лише деякі з проблем психічного здоров'я, які фахівці неодноразово пов'язували з цією формою перфекціонізму.

Популярні новини зараз
Це має робити кожен, хто має смартфон: чохол і скло на екран не захистять Валютний ринок чекають важливі зміни: як можна буде здати чи купити долари В Україні готується революція у житловій сфері Показники лічильника стануть недійсними: споживачів застерегли від неприємностей з платіжками
Показати ще

Одне з досліджень показало, що понад 70 % молодих самогубців звикли виставляти надзвичайно завищені вимоги до себе.

Як заявляють дослідники, самооріентірованний перфекціонізм виникає, коли "люди надають ірраціональне значення досконалості, вимагають нереалістичних очікувань від самих себе і суворі до себе". Прагнення до ідеалу часто може призвести до розвитку депресії, розладів харчової поведінки і передчасної смерті серед молодих людей. Перфекціонізм часто межує з саморуйнуванням.

Також вважається, що самокритичний перфекціонізм підвищує ризик біполярного розладу.

Проте на девиантной поведінці все не закінчується. Деякі дослідження показали, що високий кров'яний тиск частіше зустрічається серед перфекціоністів, а інші дослідники навіть пов'язують цю рису з серцево-судинними захворюваннями.

Робота з вашим внутрішнім критиком може бути важкою, але все ж існують способи заткнути його. Недавнє дослідження, проведене Мадлен Феррарі (Madeleine Ferrari) з Австралійського католицького університету в Сіднеї, показало, що самосвідомість може допомогти захистити від депресії у людей з перфекцiонiстськими тенденціями.

"Розумна самосвідомість" і йога допомагають придушити самокритичний внутрішній голос. Клінічні випробування перших дали багатообіцяючі результати, а 8-тижневі навчальні курси йоги підвищили рівень самосвідомості учасників приблизно на 43 %.

Нарешті, може бути, деколи просто корисно зупинитися на хвилинку і усвідомити, що будь-які цілі, які ви ставите перед собою бувають важкими.

Нагадаємо, депресивні люди схильні передчасному старінню на біологічному рівні.

Як повідомляв портал "Знай.uа", кількість чоловіків, що страждають від постнатальной депресії зросла в 10 разів.

Також "Знай.uа" писав, як відрізнити чоловічу депресію від звичайної печалі.