Британські вчені винайшли високотехнологічне кільце, яке дозволить попередити хропіння і апноэ уві сні, що збільшує ризик виникнення серцевих нападів і інсультів.

Прилад дозволить спростити діагностику захворювань, так як такі симптоми у 80 % випадків залишаються непоміченими, пише Daily Mail.

Апное уві сні виникає, коли м'язи в дихальних шляхах розслабляються до такої міри, що повністю змикаються, а дихання зупиняється на десять секунд. Хропіння нерідко супроводжує апное.

Цей стан лікується з допомогою надягання спеціальної кисневої маски на ніч.

Популярні новини зараз
Росія готується до масштабного наступу: коли чекати нової атаки Пенсіонерам видадуть сертифікати на 400 гривень Реінкарнація "Славути": оновлений ЗАЗ може втерти носа навіть преміальним іномаркам Готуйте гаманці: українцям за лічені дні підвищать тарифи на комуналку, що подорожчає
Показати ще

Для виявлення симптомів використовувалося громіздке обладнання, що складається з щільно прилеглих поясів на грудях, вимірюють дихальні рухи, стежать за серцевим ритмом, датчиками дихання на обличчі і датчиками кисню, чіпляється на палець.

Інший спосіб: провести ніч в клініці сну, щоб отримати полiсомнографию — тест, який реєструє мозкові хвилі, рівні кисню, серцевий ритм, дихання і навіть руху очей і ніг під час сну.

Але, за словами дослідників, новий винахід спрощує всі ці продедуры. Кільце зроблене з м'якого силікону, з вбудованими датчиками, які відстежують зміни рівня кисню в крові, коли пацієнт спить.

Кільце надівається на середній або безіменний палець однієї руки, де спостерігається більший об'єм крові.

До кільця прикріплена невелика капсула, що містить маленькі цибулини, які пропускають червоне світло крізь шкіру. Цей світ проникає в крихітні кровоносні судини поблизу поверхні і поглинається білком крові, званим гемоглобіном, який переносить кисень навколо тіла.

Датчик вимірює світлопоглинання. Здорове насичення киснем становить 95-100 відсотків. Все, що нижче 90 відсотків, може вказувати на апное уві сні.

В кільце також вбудований акселерометр — крихітне пристрій, що контролює рухи рук протягом ночі і допомагає визначити, як часто хтось прокидається і налаштовує своє положення тіла, тому що їх дихання переривається.

Вранці з кільця зчитують дані, які передаються по бездротовій мережі в додаток на мобільному телефоні. Потім результати можуть бути передані лікаря.

Пристрій, який необхідно заряджати кожні три дні, буде доступно в кінці цього року і буде коштувати близько 75 фунтів стерлінгів.

Нагадаємо, американським вченим вдалося виростити фрагмент сітківки людського ока.

Як повідомляв портал "Знай.uа", британські дослідники успішно протестували пристрій штучної підшлункової залози.

Також "Знай.uа" писав, група дослідників з Університету Нью-Мексико довела, що вживання марихуани пом'якшує симптоми цілого переліку захворювань.