Вчені створили нову єдину вакцину від сибірської виразки і легеневої чуми.

Бактерії, що провокують ці захворювання, вважаються двома найбільш небезпечними патогенами, до яких можуть вдатися для ведення біологічної війни, пише журнал Американського товариства мікробіології.

Випробування на тваринах показали, що вакцина працювала, навіть якщо піддослідні були інфіковані летальною дозою будь-якого з двох збудників-вбивць. І сибірська виразка, чума можуть вбити всього за три дні.

Дослідницька команда з Вашингтона скомбінувала токсини бактерій Bacillus anthracis і Yersinia pestis, які викликають сибірську виразку і пневмонію. Відомо, що ці токсини стимулюють імунну відповідь, коли людина заражається.

Популярні новини зараз
Змії пішли в атаку на українців: як запобігти укусам і чи існує ефективний антидот Отримаєте менше – не дивуйтесь: Пенсійний фонд попередив про зміну розміру субсидії Компанія Apple "вбила" багатомільйонне місто одним рішенням: тепер можна зносити все Запам'ятайте це, а краще запишіть: "Нафтогаз" дав корисні інструкції
Показати ще

Передбачається, що щеплення стимулює імунні клітини і виводить бактерії від організму.

Сама смертельна форма сибірської виразки поширюється по повітрю: викликає кривавий кашешь і коматозний стан.

Шкідливі бактерії потрапляють в лімфатичні вузли людини, починають розмножуватися і виробляти смертельні токсини, які поширюються по всьому тілу, що призводить до внутрішньої кровотечі, а також до смерті тканин і основних органів.

Нинішня вакцина порушує роботу дихальних шляхів і кровотоку. Також немає схваленої вакцини проти легеневої чуми. Неясно, які потенційні побічні ефекти нещодавно розробленої подвійний вакцини.

Легенева форма чуми є найбільш небезпечною, оскільки може викликати у пацієнтів кривавий кашель і раптову зупинку серця.

Дослідники вважають, що створена ними вакцина допоможе боротися з біотероризмом у всьому світі.

Нагадаємо, білок, що зв'язує інсулін-подібний фактор росту плодових мух, дозволить зменшити чисельність шкідливих комарів, які переносять малярію і жовту лихоманку.

Як повідомляв портал "Знай.uа", завдяки електричному імплантату, який стимулює нерви на спинний хорде, 29-річний чоловік з параплегією зміг знову пересуватися.

Також "Знай.uа" писав, що вживання харчових волокон дозволяє зменшити ймовірність розвитку запальних процесів в організмі.