Британські вчені виростили штучний стравохід і успішно пересадили його мишам.

Дослідницька команда з інституту Френсіса Кріка сподівається, що їх відкриття прискорить клінічні випробування штучних органів травлення для дітей, народжених з пошкодженим або відсутнім стравоходом, повідомляє BBC.

У рамках експерименту задіяли стовбурові клітини, як людей так і мишей. На основі отриманих тканин медики виростили ділянка стравоходу близько 2 см і пересадили його в черевну порожнину мишей.

"Ми були вражені, що створений нами орган мав як структуру, так і функцію здорового стравоходу, і підключався до прилеглих кровоносних судинах на протягом тижня після трансплантації", — заявляє доктор Паола Бонфанті (Paola Bonfanti), співавтор і керівник групи в Інституті Френсіса Кріка та лікарня Інституту дитячого здоров'я Великого Ормонд-стріт (ICH).

Популярні новини зараз
Залишився тиждень: українці ризикують пропустити важливу процедуру Пенсіонери отримають підвищену пенсію: які умови Якою буде погода у травні для українців: чи ховати парасольки та куфайки після квітневих дощів Астролог назвав точну дату закінчення війни – надії на 2024 рік були марними
Показати ще

За словами біологів, це важливий крок вперед для регенеративної медицини, який дозволить вирощувати органи на заміну тканин самого пацієнта і допоможе обійтися без складнощів трансплантації. Зокрема, допоможе в лікуванні атрезії стравоходу у новонароджених.

Необхідно провести кілька років досліджень до того, як такий метод можна буде використовувати в лікарнях, у тому числі потрібно більше випробувань на тварин з участю великих ссавців.

Кінцевою ж метою було б створення біоінженерних органів із стравоходу свині, які були б введені власні стовбурові клітини пацієнта, щоб звести до мінімуму ризик відторгнення.

Щорічно близько 250 дітей у Великобританії народжуються з атрезією стравоходу, і дослідження спрямоване на те, щоб допомогти тим, кому поточні хірургічні варіанти не приносять користі необхідної.

Нагадаємо, американським вченим вдалося виростити фрагмент сітківки людського ока.

Як повідомляв портал "Знай.uа", британські дослідники успішно протестували пристрій штучної підшлункової залози.

Також "Знай.uа" писав, група дослідників з Університету Нью-Мексико довела, що вживання марихуани пом'якшує симптоми цілого переліку захворювань.