Коли дитина стає підлітком - це неймовірний стрес, який обов'язково тягне за собою конфлікти з сім'ї та оточенням. Читай в матеріалі Clutch про приховані ознаки підліткової депресії.

Посилений апетит

Підлітки часто намагаються задавити тривогу за допомогою їжі. Важливо вчасно звернути на це увагу, адже батьки часто тільки радіють гарному апетиту їх дітей.

Відсутній перезбудження

Рухи можуть трохи сповільнитися, хода буде трохи вайлуватою – все це важливі дзвіночки депресії.

Популярні новини зараз
В українців залишилося кілька годин: дзеркальна дата 24.04.2024 допоможе вам виконати бажане, правила "Іди в Україну, ти, бл**ь, служи": розлючені українці накинулися на працівників паспортного столу в Польщі Фруктів не наїмося: який дефіцит чекає Україну Українцям доступна нова грошова допомога: хто отримає понад 10 тисяч гривень
Показати ще

Сон, який триває більше, ніж 8 годин

Підліток може спати по 10 годин, але все одно протягом дня відчувати себе сонливим і позбавленим сил. У деяких випадках підліток може страждати безсонням.

Часті скарги на фізичний біль

Хворіти може все, що завгодно – голова, живіт, м'язи. Якщо лікар не виявить внутрішніх причин болей, значить їх причина - депресія.

Немає інтересу до колишніх занять

Здорова дитина просто змінить одне заняття на інше, а підліток з депресією не буде цікавитися взагалі нічим.

Зниження успішності в школі

Якщо дитина добре навчалася раніше, а тепер бали помітно погіршилися — це теж ознака депресії. Не варто лаяти її за оцінки, адже це тільки відштовхне дитину. Краще постарайтеся поговорити з нею і підтримати.

Якщо у підлітка є хоч дві ознаки з перерахованого вище списку, то, найімовірніше, це депресія. У цьому випадку батькам в першу чергу потрібно продемонструвати дитині свою підтримку і розуміння. Друге - це розібратися в причині виникнення недуги і постаратися над нею попрацювати.

Не зайвою буде консультація психотерапевта. Поговори з підлітком, скажи, що тобі не все одно, що з ним відбувається. Не варто бути надто нав'язливою, адже підлітковий період для того і потрібен, щоб навчитися самостійності.

Нагадаємо, 8 простих порад, які допоможуть подолати осінню хандру.

Раніше Знай.ua повідомляв про топ-35 вітамінів для довголіття.

Також Знай.ua писав, що 10 фактів про психіку терористів, які дадуть відповіді на багато запитань.