Антипсихотичні препарати, які сорок років застосовувалися для лікування делiрiю у тяжкохворих пацієнтів, виявилися малоефективними.

Згідно з дослідженнями, опублікованими в журналі New England Journal of Medicine, галоперидол і зипразидон, які відносяться до класу небезпечних ліків, не приносять помітного поліпшення.

Дослідники провели аналіз даних майже 21 000 пацієнтів з 16 медичних центрах США. З 1 183 хворих, підключених до механічної вентиляції легень або перебуваючих у шоці, 566 осіб за випадковою вибіркою отримували внутрішньовенно галоперидол, зипразидон або плацебо (фізіологічний розчин).

Дослідники не виявили суттєвої поправки у пацієнтів при делірії. Більш того, ефект не відрізнявся від застосування плацебо.

Популярні новини зараз
Змії пішли в атаку на українців: як запобігти укусам і чи існує ефективний антидот "Війна в Україні завершиться несподівано" – пророцтво монаха з гори Афон Фанати засудили Могилевську за заохочення доньки: "Не зробили висновків..." Чому в СРСР будували 5- та 9-поверхівки - ви навіть не здогадуєтеся, у чому "секрет"
Показати ще

Так само не було суттєвих відмінностей між учасниками, які отримували антипсихотичні препарати протягом 30 днів та на 90 днів.

"Щодня тисячі пацієнтам прописують непотрібні нейролептики, які небезпечні і позбавлені якої-небудь вигоди при підтримуючій терапії", — заявила старший автор дослідження Е. Уеслі Елі (Wesley Ely), професор в Школі медицини Університету Вандербільд.

Раніше, інше дослідження показало, що близько половини пацієнтів скаржаться на побічні ефекти після відвідування сеансів когнітивно-поведінкової терапії.

Група дослідників розпитала 100 лікарів. Кожен психотерапевт вибрав зі списку своїх пацієнтів, людини, який бував у нього більше 10 разів. Потім лікарі відповіла на опитувальник з 17 пунктів.

За підрахунками психологів, кожен з пацієнтів стикався в 3,7 випадках з "побічними ефектами" від спілкування з терапевтом.

Нагадаємо, американські вчені запропонували використовувати соціальні мережі для діагностики депресії.

Як повідомляв портал "Знай.uа", любителі фастфуду частіше за інших страждають від депресії.

Також "Знай.uа" писав, що медики збираються використовувати кетамін в експериментальному лікування від депресії.