Класична вiдеогра "Тетрiс" зменшує тривогу і хвилювання при очікуванні.

Дослідник Кейт Суїні (Kate Sweeny) і її команда виявили, що стан абстрагованості дозволяє простіше сприймати негативні вісті, пише Science Daily.

Зокрема, медики намагалися розібратись в особливостях відчуття неспокою і тривоги, які виникають, наприклад, під час очікування результатів медичного обстеження або підсумків співбесіди.

Особливо Суїні цікавив механізм відволікання уваги, яка вимагає потокового стану — психологічний стан, при якому людина повністю включена в те, чим він займається, що характеризується діяльним зосередженням.

"Потокове стан — крихкий стан. Його можна досягти завдяки діям, які потребують зусиль від людини", — заявила психолог.

Популярні новини зараз
Астролог побачив у травні "лихо" для України Дніпровська дівчина-хатико повернулася, але тепер вона нападає на людей Українські пенсіонери отримають по 500 гривень "бонусу": хто у списку "літніх" щасливчиків На школи тепер чекають масові перевірки: батьки домоглися свого
Показати ще

У новому експерименті дослідники запросили взяти участь 290 студентів. Добровольцям повідомили, що основна тема дослідження — фізична привабливість.

Учасники експерименту заповнили анкету, їх сфотографували. Потім їм сказали, що студенти в іншій аудиторії будуть оцінювати їх фізичну привабливість.

Поки добровольці очікували результати оцінки їх зовнішності, деяким з них запропонували зіграти в "Тетріс" на протязі 10 хвилин. Всього було три режими гри: простий, середній і складний.

В кінці гри студентів ще раз опитали, виміряли рівень потокового стану, тривогу та емоції.

Добровольці, які зуміли досягти потокового стану, складалися в групі, яка грала в "Тетріс" на середньої складності. Учасники, які проходили гру на простому і складному рівні, зазвичай сумували з-за елементарності поставлених завдань або навпаки.

Крім цього експерименту, Суїні провела ще два. У другому — студенти юридичного факультету очікували результати іспитів в барі, а в третьому — молоді люди чекали відповіді від роботодавця у спеціальному додатку.

"Гра "Тетріс" викликає потоковий стан, який надає заспокійливий ефект у разі хвилюючого очікування", — заявила дослідник.

Аналогічні позитивні ефекти спостерігаються при грі в шахи, скелелазінні, столярних роботах або плаванні.

Нагадаємо, крихітні дози псилоцибінових грибів стимулюють творчі ідеї.

Як повідомляв портал "Знай.uа", що в людському організмі зустрічаються крихітні частинки пластику.

Також "Знай.uа" писав, що медики збираються використовувати кетамін в експериментальному лікуваннi депресії.