Медики виявили новий спосіб лікування безсоння на молекулярному рівні.

Дослідження Міжнародного інституту інтегративної медицини сну Університету Цукуби встановило, що посилення ендогенної передачі сигналів аденозинових рецепторів А2А можна стати альтернативною стратегією лікування проблем сну, повідомляє журнал Neuropharmacology.

Аденозин відіграє важливу роль у стимуляції сну і придушенні бадьорості, оскільки його концентрація збільшується під час тривалого неспання організму і зменшується під час подальшого сну.

Раніше використання ліків на основі його компоненту виключали з-за несприятливих серцево-судинних ефектів.

Популярні новини зараз
Такої катастрофи українці не бачили 230 років: що відбувається з народжуваністю на фоні війни Українців поставили у жорсткі рамки: почнуть обмежувати Що насправді роблять контролери з вашими лічильниками: чого боятися, а чого не варто Українцям 60+ нададуть грошову допомогу, можна запросити рідних: як подати заявку
Показати ще

Однак медикам вдалося виявити перший позитивний алостеричний модулятор для аденозинових рецепторів А2А і продемонструвати, що посилення передачі сигналів рецептора А2А викликає сон, який не відрізняється від природного сну, оскільки характеризується повільними і високовольтними мозковими хвилями без побічних ефектів.

Позитивний алостеричний модулятор викликає селективні фізіологічні відповіді А2А-рецепторів, тому що, на відміну від агоніста рецептора А2А, його дії обмежені тим, коли і де виділяється аденозин.

"Ми вважаємо, що алостеричні модулятори рецепторів A2A допоможуть людям з проблемами сну засипати", — заявив автор дослідження Мустафа Коркутата (Mustafa Korkutata).

Метод вже успішно протестували на мишах. І хоча гризуни найчастіше використовуються у випробуванні різних ліків з-за схожості роботи організмів, однак отримані результати не завжди надійнi.

Тому, за словами дослідників, належить подолати багато перешкод в створенні нового препарату для лікування безсоння у людей.

Однак вчені сподіваються, що їх відкриття прискорить появу медикаментозного засобу від безсоння нового покоління.

Нагадаємо, молоді жінки виявилися лідерами в рейтингу людей, що найбільш страждають на хропіння.

Як повідомляв портал "Знай.uа", iснує оптимальний час користування гаджетом для дітей.

Також "Знай.uа" писав, що денний сон просто-таки життєво необхідний деяким людям.