Медики рекомендують парам утримуватися мінімум рік від повторної вагiтностi.

Такий інтервал, на думку гарвардських вчених, найбільш безпечний і здоровий як для матері, так і для майбутньої дитини, повідомляє JAMA Internal Medicine.

До зауваження лікарів особливо варто прислухатися матерям старше 35 років, які, як правило, намагаються за кілька років народити кілька дітей перш, ніж знизиться їх фертильність.

Дослідження, яке засноване на даних 148 500 вагітностей жителів Канади протягом 10 років, показало, що розрив менше 12 місяців можна назвати найбільш небезпечним: підвищується ймовірність смерті матері, передчасних пологів, мертвонароджень і нестачі ваги у немовлят.

Популярні новини зараз
Борги анулюють: українцям дали новий шанс у важкі часи Один день – 1 гривня: "Київстар" підказав як користуватися послугами майже задарма Українців поставили у жорсткі рамки: почнуть обмежувати Доїхати на роботу і назад – вже не по кишені: проїзд у маршрутках дорожчає
Показати ще

Слід зазначити, що ризик різний в залежності від віку жінки. Для молодих жінок короткий інтервал між вагітностями найчастіше загрожував плоду передчасними пологами.

Серед жінок старше 35 років, які знову зачали через шість місяців після попереднього народження, спостерігався 1,2-процентний ризик материнської смерті. Інтервал у 18 місяців зменшив цей ризик удвічі.

Для молодих жінок шестимісячний інтервал між вагітностями призвів до 8,5-процентного ризику передчасних пологів — до 37 тижнів, що знизився до 3,7% з 18-місячним iнтервалом.

Серед жінок старше 35 років ризик дострокових пологів становить 6 відсотків за шестимісячний інтервал і 3,4 відсотка протягом 18 місяців очікування.

"Дотримання оптимального інтервалу в один рік нескладна умова для багатьох жінок, зате таке утримання знижує ризик ускладнень", — заявила науковий співробітник Венді Норман (Wendy Norman) з Університету Британської Колумбії

За словами дослiдникiв, що коротка перерва між вагітностями не залишає організму достатньо часу для одужання.

Нагадаємо, куріння під час вагітності прискорює початок пубертатного розвитку у майбутнього потомства.

Як повідомляв портал "Знай.uа", еректильна дисфункція може бути пов'язана з неправильною роботою конкретної ділянки ДНК.

Також "Знай.uа" писав, мужчины, які регулярно займаються фізичними вправами, мають більш здорове потомство.