Дослідники з Університету Індіани виявили високі рівні раніше невідомої забруднюючої речовини.

Найголовніша проблема в тому, що хімікат міститься не тільки в повітрі і на вулиці, але навіть у побутовій техніці і в домашнього пилу, повідомляє Environmental Science & Technology.

Експерти стверджують, що речовина потрапляє в людський організм повітряно-крапельним шляхом і при дотику.

Забруднювач TDTBPP (2,4-ди-трет-бутилфенил) входить в сімейство хімічних речовин, які використовуються в якості інсектицидів, що славиться своєю токсичністю.

Популярні новини зараз
Показники лічильника стануть недійсними: споживачів застерегли від неприємностей з платіжками Гороскоп на тиждень з 15 по 21 квітня для всіх знаків Зодіаку: визнання для Овнів, перешкоди Дів та шанси Риб Нові тарифи на воду та каналізацію: за кожен кубометр – 86 гривень Київстар раптово змінює тарифи: що стосується всіх абонентів
Показати ще

Хімічні речовини, подібні TDTBPP, часто також використовуються у виробництві пластмас, проводів, друкованих плат та електронного обладнання. На жаль, зараз мало відомо про токсичнi властивостi TDTBPP або про те, як він потрапляє в нашу середу.

Вперше речовину виявили у зразках пилу утилізованої електроніки. Після цього екологи вивчили склад пилу 20 житлових будинків в Онтаріо і взяли зразки з навколишнього середовища на південно-заході озера Мічиган.

Хіміки виміряли присутність TDTBPP в повітрі, воді і в будинках. Найбільша концетрація хімікату виявлена у звичайному домашньому пилу.

"Сам факт, що потенційно токсичний хімікат присутен абсолютно всюди, але про це нікому не було відомо, є ще одним прикладом неефективного регулювання використання хімічних речовин в Сполучених Штатах", — заявила провідний автор дослідження доктор Марта Венір (Marta Venier).

Екологічним хімікам складно відстежувати, як ці забруднювачі потрапляють у навколишнє середовище, і як впливають на здоров'я людини. Багато хімічних речовин залишаються невиявленими до тих пір, поки вчені не проведуть спільну екологічну перевірку.

"Тепер, коли нам відомо про TDTBPP, вчені можуть зайнятися його подальшим вивченням і з'ясувати, як цей хімікат впливає на людей", — заявила доктор Венір.

Нагадаємо, життя поблизу галасливих доріг збільшує ризик виникнення депресії на дві третини.

Як повідомляв портал "Знай.uа", медики виявили закономірність між віддаленою роботою та розвитком безсоння.

Також "Знай.uа" писав, що довіра до незнайомців сприяє довголіттю.