Якщо ви дбаєте про здоров'я серця і кровоносних судин, то вам просто-таки необхідно додати в раціон більше фруктів і овочів.

Дослідники з Університету Нортумбрії в Ньюкасл-апон-Тайн вивчили корисні властивості антоціанів — природних пігментів, завдяки яким більшість фруктів і овочів набувають червоний, фіолетовий і рожевий відтінкiв, повідомляє The Medical News Today.

Найбільше антоциана міститься в ягодах асаї, ожини, малини, чорниці, вишні і деяких видів винограду. Баклажани, солодка картопля і червона капуста також мають свої впізнавані відтінки завдяки цьому пігменту.

Антоціани відносяться до класу флавоноїдів, природних антиоксидантів, які діють на клітинному рівні і захищають клітини від дегенерації.

Популярні новини зараз
Будуть під постійним обстрілом: астролог вказав, на які міста чекає пекельний тиждень Хто з українців залишиться без пільг у 2024 році Погода несе божевільну спеку: прогноз на найближчі дні Відвикайте від опалення: українців просять зробити це до вимкнення, щоб не постраждати
Показати ще

Дослідники визначили та проаналізували 19 наукових робіт, в яких розглядався вплив антоціанів на здоров'я серця і систему кровообігу.

Дані містили інформацію про 602 000 чоловік зі всього США, Європи та Австралії, а їх автори спостерігали за життям учасників в період від 4 до 41 року.

В новому огляді команда зосередилася на тому, як дієтичне споживання антоцианина впливає на захворювання серця і серцево-судинні недуги, включаючи інсульт і серцеві напади.

Вчені виявили, що у людей, в раціоні яких є продукти з багатим вмістом антоцианина, ризик розвитку ішемічної хвороби серця на 9 % нижче, а ймовірність смерті від серцево-судинних захворювань на 8 % нижче в порівнянні з однолітками, чия дієта містила невелику кількість пігменту.

Тим не менше, дослідники також попереджають, що переваги, які, мабуть, надають антоціани, поширюються на певні популяції людей.

Нагадаємо, жирна риба зменшує ймовірність розвитку симптомів астми у дітей.

Як повідомляв портал "Знай.uа" сир, йогурт і інші жирні молочні продукти зменшують ймовірність розвитку діабету 2-го типу.

Також "Знай.uа" писал, що вживання органічних продуктів, які не пройшли обробку пестицидами, зменшує ризик розвитку різних форм раку на 25 %.