Медики назвали основні фактори, які провокують серцевий напад: паління цигарок, високий кров'яний тиск, високий рівень холестерину, надмірна вага і діабет.

Дослідники проаналізували дані 471 998 учасників, з яких 56 % були жінками. Вік добровольців варіювався від 40 до 69 років. Ніхто з них раніше не страждав від серцево-судинних захворювань, повідомляє The Medical News Today.

У першому випадку висновки дослідників були передбачуваними. Вони підтвердили, що у чоловіків і жінок підвищений ризик серцевого нападу, якщо вони курять, хворіють на діабет, мають високий кров'яний тиск або вісокий індекс маси тіла, що вказує на нездорову вагу або потенційне ожиріння.

Однак несподіванкою стало те, коли дослідники вивчили дані учасників.

Популярні новини зараз
Одні поїдуть, інші не доживуть: як зміниться Україна у найближчі 15 років "Нафтогаз" попередив усіх: потрібно встигнути до 25 квітня Німеччина вводить суворі обмеження: як це вплине на українців В Україні готується революція у житловій сфері
Показати ще

У жінок, які палили, ризик серцевого нападу виявився в три рази вище, ніж у жінок, які ніколи не курили. Дослідники називають це явище "надмірним ризиком".

Жінки з високим кров'яним тиском і діабет (1-го типу і 2-го типу) також мали підвищений ризик. Однак надмірне збільшення ризику не поширюється на жінок з високим індексом массі тіла.

Більш конкретно, дослідники виявили, що високий кров'яний тиск був пов'язан з більш ніж 80-відсотковим збільшенням відносного ризику щодо жінок порівняно з чоловіками.

При діабеті 1-го типу у жінок в три рази збільшувалася ймовірність серцевого нападу порівняно з чоловіками.

Вивчаючи ймовірність виникнення серцевого нападу з віком, дослідники виявили, що побоювання, пов'язані з курінням і високим кров'яним тиском, знижувалися з віком як для чоловіків, так і для жінок.

Проте надмірний ризик у жінок залишався незмінним незалежно від віку.

Нагадаємо, регулярне чищення зубів і використання зубної нитки зменшує вірогідність розвитку гіпертонії.

Як повідомляв портал "Знай.uа" дослідники вважають, що невеликий перекус перед сном ніяк не відбитися на здоров'я, а часом навіть досить корисний.

Також "Знай.uа" писав, вчені відкрили нову молекулу, яка дозволить вилікувати серцеву недостатність.