Команда дослідників з Університету Геттінгена, Університету Сіднея і Університету Вандербільта представили "проривний" спосіб лікування синдрому неспокійних ніг (СНН).

Це загальний стан нервової системи, що викликає непереборне бажання рухати ногами вночі або уві сні. Пацієнти скаржаться на неприємні симптоми: поколювання, печіння, болі і судоми в нозі, повідомляє Science Daily.

Раніше вважалося, що СНН обумовлено механізмами генетичної, метаболічної та центральної нервової системи.

Вперше дослідники виявили, що в розладі можуть бути винні нервові клітини м'язів. Зокрема, мимовільні рухи ніг викликані підвищеною збудливістю нервових клітин, які контролюють м'язи на нозі, що призводить до збільшення числа сигналів, що посилаються між нервовими клітинами.

Популярні новини зараз
Головне за 24 квітня: бунт українців у Польщі, трагедія Каті Репяхової, важливий день та різке підвищення цін Доїхати на роботу і назад – вже не по кишені: проїзд у маршрутках дорожчає Червень принесе не лише тепло, а й гроші: хто отримає нову пенсію Українцям вказали на два обов'язкові платежі, які не можна ігнорувати
Показати ще

Скорочення частоти сигналів дозволяє запобігти появі симптомів СНН. Наприклад, з допомогою нових препаратів, які блокують іонні канали, що відповідають за зв'язок між нервовими клітинами.

У рамках дослідження медики виміряли рівень збудливості нервових моторних клітин у пацієнтів, які страждають від розладу, і здорових суб'єктів.

Наступний крок — дослідити вплив різних ліків на симптоми синдрому неспокійних ніг.

"Пацієнти, які страждають від СНН, скаржаться на хворобливі симптоми в ногах, що призводять до порушень сну. Ми показали, що нервові клітини, які контролюють м'язи на нозі, також впливають на розвиток ознак захворювання. Це дозволить нам розробити новий метод лікування", — заявив автор дослідження Дірк Чеснік (Dirk Czesnik).

Нагадаємо, британські вчені винайшли високотехнологічне кільце, яке дозволить попередити хропіння і апное уві сні, які збільшують ризик виникнення серцевих нападів і інсультів.

Як повідомляв портал "Знай.uа" британські дослідники успішно протестували пристрій штучної підшлункової залози.

Також "Знай.uа" писав, група дослідників з Університету Нью-Мексико довела, що вживання марихуани пом'якшує симптоми цілого переліку захворювань.